Connect with us

BiH

Van Der Auweraert o migrantima ispred “Lipe”: Tužno, nepotrebno i nehumano

Avatar

Published

on

Van Der Auweraert o migrantima ispred “Lipe”: Tužno, nepotrebno i nehumano

Peter Van Der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini večeras je na svom Twitter nalogu apelirao na vlasti u BiH da otvore vrata migrantskog kampa Lipa za 350 migranata koje su poslani iz Bire, kao i za još otprilike 2.500 hiljade onih.

On je na svom profilu oko 20 sati objavio video klip na kome se vide migranti kako čekaju ispred kampa LIpa.

“Ispred centra za migrante Lip trenutno je 350 osoba koje nemaju gdje otići. IOM poziva državne vlasti (koje u jedine nadležne da otvaraju/zatvaraju smještaj) da iznađu način za njih i još 2.500 hiljade migranata koji spavaju na otvorenom”.

On je ranije napisao kako su vladti USK prisilno iselile migrante iz Bire, njih 350 i doveli ih ispred kampa Lipa kojije kako on tvrdi već pun.

Oni će ovu i možda naredne noći provesti na otvorenom i hladnom bez smještaja. Ovo je nažalost tužno i nehumano.

Podsjetimo, okončano je dugoočekivano zatvaranje migrantskog centra Bira u Bihaću. Posljednja grupa migranata iz ovog kampa večeras je odvedena u kamp na Lipi i kamp je prazan i zvanično zatvoren.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić izjavio je za BHRT da su sada su na potezu Vijeće ministara BiH i međunarodne organizacije.

“Mi smo spremni pružiti tehničku pomoć, samatramo da na Lipi ima dovoljno prostora i da se može napraviti adekvatan kamp za dvije do tri hiljade migranata. Mislim da se tim ljudima mogu stvoriti adekvatni uslovi i za boravak u zimskom periodu.”

bhrt.ba

Objava Van Der Auweraert o migrantima ispred “Lipe”: Tužno, nepotrebno i nehumano pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement