Connect with us

BiH

Vandali devastirali jedan od najstarijih hrišćanskih hramova u BiH

Avatar

Published

onSveštenik u ovoj crkvi Marko Đurić kaže da je ovaj hram nacionalni spomenik, spomenik kulture, te da je sramota što ga vandali već nekoliko puta skrnave.
– Prema policijskom izvještaju nasilnici su nakon što su polupali sve prozore, ušli u crkvu i načinili štetu unutar crkve – istakao je sveštenik Marko.

Foto: RTRS
Kaže, da jeste pričinjena materijalna šteta, ali i da je sreća u nesreći, to što crkva još nije u potpunosti završena, pa nije bila ni opremljena.
– U crkvi u kojoj imamo jednom godišnje službu, nakon toga, ne ostavljamo vrijede stvari. U ovom mjestu nema ni mnogo srpskog stanovništva – rekao je sveštenik.
Crkva Blagovještenja Presvete Bogorodice, sagrađena davne 1863. godine, jedan je od najstarijih hrišćanskih hramova u ovom dijelu BiH, koji je proglašen za nacionalni spomenik kulture.
Јedini je od ukupno četiri pravoslavna hrama na Kupreškoj visoravni koji nije srušen do temelja u proteklom ratu u BiH.
Nakon što je u Drugom svjetskom ratu bila oštećena, crkva je obnovljena 60-ih godina dok je na ovim prostorima službovao sadašnji episkop šabački gospodin Lavrentije.
Na oko tri kilometra od hrama nalazi se samo pet do šest od prijeratnih oko 100 srpskih kuća.
 
 
(RTRS)
Objava Vandali devastirali jedan od najstarijih hrišćanskih hramova u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement