Connect with us

Jajce

Vanredna situacija kao prilika za ometenje rada načelnika

Avatar

Published

on

Nakon pojave pandemije virusa korona i proglašenja vanrednog stanja kod nas i u svijetu, od vlasti se očekivalo da reaguje, prvo na sprečavanju širenja zaraze, a onda i na sprečavanju negativnih posljedica po privredu.

Načelnik Općine Jajce je učinio maksimalan trud i napor da se definišu mjere u tom pravcu i uputio ih prema Općinskom vijeću na usvajanje. One su podrazumijevale izmjenu Budžeta i usvajanje niza mjera kojim bi se pomoglo privrednim subjektima da opstanu, a radnici dobiju barem minimalnu plaću, uprkos zabrani obavljanja uobičajenih poslova.

Također, značajne su i mjere poticanja u poljoprivredi, kojim su povećane naknade za poljoprivredu djelatnost, a predloženo je i uvođenje novih stavki kojim bi se pomoglo poljoprivrednicima da zasiju što veće površine. Na Kolegiju Općinskog vijeća Jajce održanom 15. aprila utvrđen je termin održavanja sjednice za 24. april 2020. godine, kao i sam dnevni red koji je sadržavao naprijed pomenute teme.

Samovoljom predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ive Šimunovića, sjednica nije sazvana, a umjesto toga ponovo je sazvan Kolegij, predsjednici klubova vijećnika pozivani telefonom, te od njih traženo da se sjednica odgodi zbog navodnog kašnjenja materijala. Očito je da Šimunović vanredno stanje vidi kao političku priliku za ometanje rada načelnika, a koliko mu je stalo do građana i privrednika pokazao je ovim svojim postupcima.

Sramotno ponašanje istog je onemogućilo provođenje mjera na ublažavanju posljedica vanrednog stanja, ali će Savez SDA-SBB-SBiH nastaviti iznalaziti načine na koje će se ove mjere realizovati.

 

(Savez SDA-SBB-SBiH)

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement