4.5 C
Jajce
Četvrtak, 22 veljače, 2024
BiH

Vanredni sastanak šefova evropskih diplomatija povodom izraelsko-palestinskog sukoba

EU će udvostručiti napore za okončanje sukoba između izraelske vojske i palestinskih militanata i tražiće napredak tokom današnjeg vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova, saopšteno je iz Brisela.

EU je, takođe, ocijenila kao “veoma zabrinjavajuće” uništenje zgrade u kojoj su se nalazila predstavništva većih međunarodnih medijskih kuća, uz napomenu da su bezbjedni uslovi rada novinara od ključnog značaja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozivali su proteklih nekoliko dana na prekid eskalacije nasilja i obezbjeđivanje najbolje moguće zaštite civilima.

Portparol EU Peter Stano naglasio je da će današnji sastanak biti prilika za “pronalaženje načina na koji evropski blok može najbolje doprinijeti smirivanju tenzija, prestanku eskalacije i obustavljanju nasilja”.

AP podsjeća da su sukobi izbili prošle sedmice kada su pripadnici Hamasa ispalili rakete dugog dometa na Jerusalim nakon višesedmičnih sukoba u gradu između palestinskih demonstranata i izraelske policije. Protesti su bili usmjereni protiv deložacija palestinskih porodica iz naselja u Jerusalimu.

Od tada je izraelska vojska pokrenula više stotina napada iz vazduha čije su mete bile infrastruktura Hamasa. Palestinski militanti ispalili su više od 3.100 raketa na Izrael.

Prema podacima zvaničnika iz Pojasa Gaze, u udarima je poginulo najmanje 198 Palestinaca, uključujući 59 djece i 35 žena, a 1.300 ljudi je ranjeno. Osam osoba u Izraelu poginulo je u raketnim napadima iz Gaze, uključujući petogodišnje dijete i vojnika.

BHRT

The post Vanredni sastanak šefova evropskih diplomatija povodom izraelsko-palestinskog sukoba appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Početkom 2022. godine asteroid veličine autobusa približava se Zemlji

Jajce Online

U Hrvatskoj 4.571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

Jajce Online

Po nalogu Tužilaštva lišen slobode Osman Mehmedagić, direktor OSA-e

Jajce Online