Connect with us

BiH

Vapaj teško oboljelih vlastima: Omogućite nam što prije legalno liječe…

Avatar

Published

on

S obzirom na to da u našoj zemlji nema uspostavljeno državno ministarstvo zdravstva, Komora magistara farmacije FBiH prije tri i po godine Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH uputila je inicijativu da upotreba kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji bude legalizovana.

Iako izuzetno sporo, u proteklom periodu sprovedene su određene aktivnosti, koje su pokazale da je ovakva incijativa opravdana, kao i da je potrebno izvršiti “dekriminalizaciju kanabisa”. Prijedlog izmjena i dopuna propisa vezano za status kanabisa je već upućen, a sada su na potezu resorna ministarstva.

Predsjednica Komore magistara farmacije FBiH Zahida Binakaj za Klix.ba kaže da je Ministarstvo sigurnosti BiH fomiralo radno tijelo sastavljeno od predstavnika ministarstava pravde, sigurnosti i civilnih poslova te Komore magistara farmacije FBiH, a nakon skoro jednogodišnjeg rada, na osnovu preporuka koje evropska zajednica daje, donesen je zaključak da se sprovede postupak legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

“Međutim, izmjena zakona je duga procedura te smo ispred komore predložili da se napravi odluka kojom bi se u relativno kratkom vremenu omogućila primjena kanabisa u medicinske svrhe, dok se ne izvrši potrebna izmjena zakona koji reguliše promet narkotičkim sredstvima na teritoriji BiH. Sve pripreme u smislu izmjena su urađene od radne grupe, predložene su ministrima sigurnosti i civilnih poslova te su oni sada na potezu da prihvate odluku kojom bi se kao premosnica omogućilo da se kanabis nađe kao sredstvo koje se može koristiti u medicinske svrhe, dok ne dođe do izmjene zakona koji reguliše promet narkotičkim sredstvima u BiH”, rekla nam je Binakaj.

Zahida BinakajZahida Binakaj

Naša sagovornica je mišljenja da bi benefite od legalizacije prvenstveno imali teško oboljeli građani kojima je neophodno korištenje ulja kanabisa, struka, ali i država.

“Pacijenti bi prvi profitirali jer bi imali provjereno ulje kanabisa s određenim procentom alkaloida koji zaista pomažu za različita patološka stanja, država bi imala nadzor, a struka bi radila ono zbog čega je i išla u školu. Građanima BiH je veoma važno napomenuti da je kanabis jedno u nizu opojnih sredstava s kojima bi ljekari i farmaceuti direktno radili, jer mi već dugi niz godina radimo s morfijem, kodeinom…”, ističe Binakaj.

Iskustva teško oboljelih osoba koje su u našoj zemlji već koristile kanabis u liječenju pokazuju više nego zadovoljavajuće rezultate.

Među njima je i iskustvo Hajre Jahić-Bajrić, koja iza sebe ima višegodišnju borbu s karcinomom. Nakon 15 operacija odlučila se za alternativnu metodu liječenja uljem kanabisa, a poslije jednogodišnje upotrebe u potpunosti je izliječena, što su pokazale i laboratorijske analize.

“Nakon 15. operacije gdje me svaki čas napadao karcinom sa raznih strana pitali su me da li sam pribjegavala alternativnim metodama, ali moj odgovor je bio negativan. Savjetovana mi je upotreba ulja kanabisa o čemu sam dugo razmišljala, a na kraju sam ga ilegalno nabavila. U početku sam se bojala, ali nakon korištenja, danas služim kao osoba izliječena od raka. Otvoreno kažem da je kanabis lijek kada je u pitanju karcinom bilo koje vrste i primjer sam da je on djelotvoran”, kaže nam Jahić-Bajrić.

Legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe preporučila je i Svjetska zdravstvena organizacija, a potom usvojio i Evropski parlament.

“Naša zemlja bi trebala što prije usvojiti zakon i donijeti odluku, jer stanovništvo poznaje da kanabis kao lijek djeluje efikasno. Liječenje kanabisom za nas u ovom trenutku predstavlja život”, naglašava ona.

Hajra Jahić-BajrićHajra Jahić-Bajrić

S obzirom na to da ulje kanabisa nabavljaju ilegalnim putem na crnom tržištu, pacijenti u BiH za jednu bočicu od 10 mililitara moraju izdvajati od 300 do 700 eura.

Usvajanjem zakona i donošenjem odluke o legalizaciji upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, naša sagovornica poručuje da bi se spriječile razne malverzacije na crnom tržištu na kojem je upitan i sam kvalitet ulja, a pacijentima bi uz jasne upute ljekara ovaj lijek bio dostupan u apotekama.

“Legalizacijom bi bile spriječene sve kriminalne radnje kojima moraju pribjegavati naši teško oboljeli pacijenti koji su na to prinuđeni u borbi da opstanu i spase život. Kada shvate da je kanabis zaista učinkovit lijek građani pribjegavaju tome da sve prodaju da bi ga nabavili na crnom tržištu”, ističe Jahić-Bajrić.

Ona navodi da građani koji se nisu susretali s teškim i neizlječivim bolestima u porodici ili okruženju imaju sasvim drugačije mišljenju o kanabisu.

“Edukacija naših ljudi po ovom pitanju je na izuzetno niskom nivou. Kada se spomene kanabis odmah odmahnu rukom i kažu da je to droga. Međutim, ja sam protivnik toga i potrebno ga je smatrati lijekom, što je utvrđeno na mom, ali i mnogim drugim primjerima”, naglašava Jahić-Bajrić, koja je i predsjednica Udruženja Nijemi krik iz Kalesije.

Kako bi se jačim glasom progovorilo o svim benefitima koje sa sobom nosi ova alternativna metoda liječenja, nekoliko udruženja oboljelih od raznih vrsta oboljenja pokrenulo je akciju koja je svoj začetak imala u Tuzli, gdje je organizirana javna tribina “Legalizujte kanabis u medicinske svrhe”.

“Oni koji su oboljeli iz duše upućuju vapaj vlastima da nam omoguće i legalizuju ovaj lijek. Obraćamo se i svim političkim organizacijama, neka ne uključuju politiku u sve ovo, već neka krenu od jednog humanog gesta kojim bi spasili što veći broj oboljelih u našoj zemlji. Neka svi koji mogu daju svoj glas i riječ i neka olakšaju teško oboljelima u njihovoj borbi za ozdravljenje”, poručila je Jahić-Bajrić koja danas ne koristi nikakve medikamente.

Dosad je utvrđeno da kanabis ima pozitivan učinak u liječenju bolesti kao što su: karcinom, multipla skleroza, leukemija, Kronova bolest, dijabetes, HIV, hepatitis C, reumatoidni artritis, neropatski bolovi, fibromialgija, autoimune i kardiovaskularne bolesti i neurološka oboljenja.

Kada je riječ o zemljama okruženja, upotreba kanabisa u medicinske svrhe u ovom trenutku je legalizovana u Hrvatskoj i Sloveniji koje su članice Evropske unije.

(klix)

Objava Vapaj teško oboljelih vlastima: Omogućite nam što prije legalno liječenje kanabisom u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement