20.2 C
Jajce
Petak, 30 rujna, 2022
BiH

Vatikanski tajnik za odnose s državama dolazi u trodnevnu posjetu BiH

Tajnika za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskup Paul Richard Gallaghera dolazi danas u trodnevni posjet Bosni i Hercegovini.

“Dolazak mons. Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama, u Bosnu i Hercegovinu nastavak je zalaganja svih papȃ, i Svete Stolice kao takve, za mir i pravdu u ovom dijelu svijeta. U tom nastojanju za dijalog, slogu i razumijevanje među ljudima s velikom zahvalnošću se sjećamo zasluga posebice svetog Ivana Pavla II. koji je, više negoli itko drugi, dizao glas protiv zla rata u BiH, ubijanja ljudi i razaranja plodova čovjekova rada“, izjavio je mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

Osim susreta s crkvenim predstavnicima i predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini te drugih susreta, nadbiskup Gallagher posjetit će sva tri biskupijska sjedišta u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru te slaviti svete mise u zajedništvu s mjesnim biskupima i uz koncelebraciju svećenika te sudjelovanje redovnica i vjernika, priopćeno je iz Biskupske konferencije BiH.

Prvoga dana svoga boravka u Bosni i Hercegovini, u četvrtak 17. ožujka 2022. u 18 sati nadbiskup Gallagher slavit će euharistiju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu s mons. Tomom Vukšićem i nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim u miru kardinalom Vinkom Puljićem te uz koncelebraciju otpravnika poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaurya Medine Blanca.

U petak, 18. ožujka 2022. u 18.30 sati nadbiskup Gallagher slavit će misno slavlje u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci gdje će mu domaćin biti biskup banjolučki mons. Franjo Komarica zajedno s pomoćnim biskupom mons. Markom Semrenom.

Nadbiskup Gallagher će predsjedati također euharistijskom slavlju u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u subotu 19. ožujka 2022. u 18 sati, na svetkovinu sv. Josipa, patrona Mostarsko-duvanjske biskupije.

Domaćin će mu biti biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić zajedno sa svim članovima Biskupske konferencije BiH koji se na ovu svetkovinu redovito okupljaju u Mostaru u okviru proljetnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

 

 

(N1)

The post Vatikanski tajnik za odnose s državama dolazi u trodnevnu posjetu BiH appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Cisterne u BiH nema ko da vozi

Jajce Online

Kako je „nepobjedivog” Napoleona ubila obična kolonjska voda

Jajce Online

Ponovo u F1 nakon 60 godina: Aston Martin predstavio novi bolid, za njih će navijati i Tom Brady

Jajce Online