17.3 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
BiH

Veber za BHRT: Stav Njemačke je stav većine članica EU

Bodo Veber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za političku demokratizaciju iz Berlina za BHT1 uživo je rekao kako je zvanični stav Njemačke o Izbornom zakonu BiH i većinski stav članica Europske unije.

[embedded content]

Načelo “legitimnog političkog predstavljanja” o kojem je raspravljano u kontekstu reforme Izbornog zakona moglo bi produbiti podjelu Bosne i Hercegovine i otežati provedbu relevantnih sudskih presuda, službeni je stav njemačke vlade i baca posve drugačije svjetlo na percepciju naših tema u Evropskoj uniji.

Komentarišući ovaj stav, Bodo Veber kaže kako je već godinu dana na djelu jedan pristup pregovaranja zapadnih predstavnika – EU i SAD i koji je već počeo, kako je rekao, s mostarskim “prljavim dilom” i nastavio se početkom ove godine pregovorima o takozvanoj reformi Izbornog zakona, kojem je zajednički “bio zaista jedan opasan pristup, to jeste, pregovori bez pregovaračkog okvira, bez definicija nekih osnovnih principa, crvenih linija i vrijednosti na na kojima treba da počivaju pregovori.

“Rezultate smo vidjeli u onom vrlo problematičnom mostarskom dilu, koji u svojim nekim dijelovima još nije implementiran. Prije svega, mislim na novi Statut grada koji će voditi ka etnoteritorijalnoj podjeli.Vidjeli smo te pregovore na trećem mostarskom sporazumu o kojima je sad ova izjava njemačke vlade svojervrsno ograđivanje Berlina od trećeg mostarskog sporazuma, prije svega na principu na kojem već godinama insistira HDZ BiH ,a to jeste legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kaže Veber.

Zamoljen da prokomentariše reagovanje HNS koji je rekao da je Njemačka pouzdan partner, da želi dobro i Hrvatima i cijeloj BiH, kao i poruku Dragana Čovića da su Bošnjaci unitaristi, Srbi separatisti a da samo Hrvati žele BiH, Veber je rekao kako smo zadnjih mjeseci u jednoj propagandističkoj formi i da ovo nije novo, optužbe o unitarizmu i separatizmu:

Sad , da li je HDZ BiH i gospodin Čović predstavnik integracije BiH, u to zaista treba sumnjati. A imamo zvaničan stav Njemačke od jučer i ovo je veoma važno: većinski stav skoro svih država članica EU je da priča o konstitutivnim narodima, o takozvanoj ravnopravnosti konstitutivnih naroda, što HDZ BiH preko Zagreba i preko Hrvatske, od prvog dana ulaska Hrvatske u EU, pokušava da u Vijeću EU negira jedan od osnovnih principa EU tj. ravnopravnosti građana,da to izbacuje i umjesto toga da insistira na ravnopravnosti konstitutivnih ,kaže Veber.

Dodaje kako je zanimljiv manevar što je HNS pokušao da prisvoji jedno stajalište Njemačke, jedne od najznačajnijih država EU koji bez nejasnoće i obzirom na diplomatski jezik poprilično i na neposredan način izražava mišljenje koje jeste dugogodišnje većinsko mišljenje država-članica EU, koje, kako kaže, “nije došlo do svog javnog izražaja naspram drugih mišljenja koje, kako je rekao, zastupa Hrvatska sa svojim non-paperom.”

Taj takozvani princip nije nikako u duhu europskih vrijednosti ivećina u EU vidi da će to voditi ka daljnjoj ne integraciji BiH. Upravo suprotno, ka daljnoj etničkoj podjeli BiH i ultimatiovno u pravcu podjele BiH, kaže Veber.

Slijedom posljednjih inicijativa-pisma 250 intelektualaca iz BiH koji su pisali EU sa konstruktivnim kritikama, kritikama šest EU parlamentaraca, jasnom s odbijanju svih non- papera , njemačkom stavljanju pečata na etnizaciju razgovora o Izbornom zakonu, Veber kaže kako nije siguran da će to voditi ka donošenju Izbornog zakona:

” Kritikujem specijalnog predstavnika Sattlera, jer s ovim pristupom prema pregovorimm iza zatvorenih vrata, bez principa, samo sa vladajućim etnonacionalnim strankama prošle godine u Mostaru zaista napravio ovaj otpor, što je pobudilo nadu svima onima koji imaju neispunjene nacionalističke agende još iz devedesetih godina. Ovaj pristup pregovaranja pobudio je nade u te agende koje su zaista opasne i to je uzelo toliko maha da se širi po regiji i po državama članicama EU,koje jesu u manjini, kaže Veber.

Naglašava kako je sve ovo dovelo do kontrareakcije i stava većine u Europskoj uniji poslije raznih non -papera, te smatra kako će se pregovarači morati slijediti za njemačkom inicijativom i uspostaviti jedan pregovarački okvir koji je zaista istinski inkluzivan.

BHRT

The post Veber za BHRT: Stav Njemačke je stav većine članica EU appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

BiH će ovim tempom vrlo brzo nestati!

Jajce Online

UEFA napravila sjajan potez: Christian Eriksen proglašen igračem utakmice

Jajce Online

U prometnoj nesreći kasno sinoć udaren pješak

Centralna.ba