Connect with us

Jajce

Večeras na repertoaru “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”

Avatar

Published

on

Programom trećeg dana 38. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu predviđeno je otvaranje izložbe “Smicalice” Mice Todorović u 12 sati.

Izloženi crteži su u digitalnom printu, a nastali nakon autoričinog školovanja na Zagrebačkoj akademiji u periodu 1929.-1933. godine i izlagani su samo jednom na retrospektivnoj izložbi u Sarajevu 1980. godine.

Za 19 sati zakazana je promocija knjige dramskog pisca i profesora na Filozofskom fakultetu i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Almira Bašovića “Četiri i po drame”.

Knjiga donosi dramske tekstove Priviđenja iz srebrenog vijeka, RE: Pinokio, Kreketanje i Sarajevo Feeling, i monolog ubice pod nazivom Lica.

Drama Almira Bašovića Priviđenja iz srebrenog vijeka uvrštena je među najbolje savremene komade u Evropi i jedan je od prvih umetničkih odgovora na pitanje kako pisati o tragediji srebreničkog genocida.

Nakon toga, u 20 sati bit će izvedena predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca.

Predstava govori o konkretnoj historijskoj ličnosti u specifičnim historijskim okolnostima. Kroz lik Kaimije, mistika, učenjaka, liječnika, pjesnika koji se zatiče na čelu naroda u velikoj pobuni sarajevske sirotinje 1683., a koja se događa u vrijeme osmanske opsade Beča, Derviš Sušić govori o nepomirljivim svjetovima koji pripadaju svakom ljudskom biću, o onom svijetu koji je unutarnji, intimni i onom vanjskom, u kojem se mora živjeti. Svijet, odnosno historijske okolnosti, ne dozvoljavaju pojedincu da se skloni od mlina, koji kada se zavrti, melje i one koji su krivi i one koji su nedužni. Odnos pojedinca naspram vlasti i odnos naroda prema vlasti, prelama se kroz odnos pojedinca i naroda. Neuhvatljivi pojam pravde ono je za čime se traga, a ta potraga je ono što ovu priču čini univerzalnom. U situaciji pobune, Kaimija je čovjek koji traga za mogućnošću slobode, ali ne samo svoje individualne slobode, već slobode društva koja bi svojim uspostavljanjem podrazumijevala i uspotavljanje onoga što bi mogla biti pravda.

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement