Connect with us

Jajce

Večeras/Posljednja ljubav Hasana Kaimije – Jajce Press – Provjereno, s lica mjesta

Avatar

Published

on

Večeras u 20 sati na Pozorišnjim /Kazališnim igrama u Jajcu posjetioci će imati priliku vidjeti odlično djelo Derviša Sušića u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”.

Ovo djelo prvi put je izvedeno prije 45 godina i govori o konkretnoj historijskoj ličnosti u specifičnim historijskim okolnostima. Kroz lik Kaimije, mistika, učenjaka, liječnika, pjesnika koji se zatiče na čelu naroda u velikoj pobuni sarajevske sirotinje 1683., a koja se događa u vrijeme osmanske opsade Beča, Derviš Sušić govori o nepomirljivim svjetovima koji pripadaju svakom ljudskom biću, o onom svijetu koji je unutarnji, intimni i onom vanjskom, u kojem se mora živjeti. Svijet, odnosno historijske okolnosti, ne dozvoljavaju pojedincu da se skloni od mlina, koji kada se zavrti, melje i one koji su krivi i one koji su nedužni. Odnos pojedinca naspram vlasti i odnos naroda prema vlasti, prelama se kroz odnos pojedinca i naroda. Neuhvatljivi pojam pravde ono je za čime se traga, a ta potraga je ono što ovu priču čini univerzalnom. U situaciji pobune, Kaimija je čovjek koji traga za mogućnošću slobode, ali ne samo svoje individualne slobode, već slobode društva koja bi svojim uspostavljanjem podrazumijevala i uspotavljanje onoga što bi mogla biti pravda.

Ova Sušićeva drama postavlja toliko pitanja koja su potpuno u skladu sa dilemama koje mi danas, u ovakvom svijetu, možemo i moramo imati. Imamo li pravo izmaći se, zatvoriti se u ono što je naše gnijezdo mira, svjesni nemira koji oko njega igraju kolo? Imamo li pravo, pravdajući se da smo umorni, da sve priče odveć dobro znamo i prije nego što su počele, odustati od riječi kojom ćemo makar jezikom razdvojiti ono što je dobro, od onoga što je dobru suprotno? Šta opravdava šutnju ili izmicanje iz potrage za pravdom? Da li lično zadovoljstvo, u Kaimijinom slučaju ljubav, to stanje koje je konačno postigao a za kojim je na pogrešnim mjestima tragao cijeli svoj život, može biti siguran okvir u kojem se može spokojno postojati? Možda bi i moglo, kad na svijetu ne bi postojale Frenk Hasanage koji imaju svoju pravdu, koju možda i ne razumiju do kraja, a koja je okrunjena silom. I ta sila ne mari za ljubavi, makar bile velike kao ova Kaimijina.

Feed: jajcepress.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement