Connect with us

BiH

Večeras se obilježava Lejletu-l-berat, noć kada se počinje pisati sudb…

Avatar

Published

onPrema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras u vrijeme akšam-namaza nastupa 15. noć hidžretskog mjeseca ša’bana koja se u islamskoj tradiciji naziva Lejletu-l-berat i obilježava se kao mubarek noć, posebna, drugačija od ostalih noći tokom godine.
Kako je za Faktor kazao imam u sarajevskom džematu Sedrenik Suad efendija Balić, ovo je treća  od ukupno četiri mubarek noć u hidžretskom kalendaru i smatra se da je to noć u kojoj se posebno opraštaju grijesi, ali i noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu.

– Ova noć ima više naziva koji su nastali na osnovu hadisa koji govore o istoj, pa pored navedenih značenja možemo pročitati da je to i noć dove, noć oslobađanja od vatre, blagoslovljena noć i noć izlaganja djela. Jedna predaja govori o vrijednosti i značaju ove noći, prenosi Muaz ibn Džebel da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “U petnaestoj noći ša’bana Allah pogleda sva Svoja stvorenja i svima oprosti izuzev mušriku i onome čije je srce ispunjeno mržnjom i neprijateljstvom prema drugom muslimanu” – pojašnjava efendija Balić.
Kako ističe ovaj sarajevski imam, zbog ovog, ali i drugih hadisa muslimani ovu noć provode u pojačanom ibadetu, a to se ogleda u klanjanju dobrovoljnih-nafila namaza, činjenu istigfara-traženja oprosta za grijehe, učenju Kur’ana, upućivanju dova, zikru-spominjanju Allaha, dž.š. i slično.
– Sve u želji da se što više okoristimo blagodatima te noći. U našoj bošnjačkoj tradiciji ovu noć se gotovo u svim džamijama organizuju prikladni programi. Tako će večeras i u našem džematu na Sedreniku biti program posvećen ovoj noći. Kako je naš džemat sa dvije džamije, odlučili smo da program bude u drugoj džamiji na Grličića brdu. Ono što je specifičnost  programa jeste da će mevlud ovaj put učiti naša vrijedna omladina, učenici srednjih škola, studenti raznih fakulteta koji su aktivni i djeluju u okviru Mreže mladih, kao i djeca članovi našeg mektepskog hora. Zbog toga smo posebno sretni, prije svega što se omladina, u vrtlogu mnogih poroka i iskušenja kojima su izloženi, ipak sastaju i druže u dobru i to u džamiji, a onda što imamo priliku na jedan takav način prenositi na njih našu tradiciju – kaže Balić.
Kaže kako je ova noć, ali i čitav mjesec ša’ban vjesnik skorog dolaska mubarek ramazana.
– Stoga bih poručio muslimanima da iskoriste ove dane i noći, te da pored propisanih ibadeta učine što više i nafila, noćnih namaza, dobrovoljnog posta jer mnoge dane ovog mjeseca Poslanik, a.s. je provodio posteći, učenjem Kur’ana, dijeljenjem sadake, učenjem ali i pripremanjem dova za mubarek ramazan, kako bismo što spremniji dočekali najdražeg nam gosta. I zapamtimo da svaki dan i svaku noć možemo sebi učiniti posebnom i blagoslovljenom ukoliko se potrudimo da činimo djela u ime Allaha i sa kojima će Gospodar biti zadovoljan – zaključuje imam Suad ef. Balić.
 
(Faktor.ba)
Objava Večeras se obilježava Lejletu-l-berat, noć kada se počinje pisati sudbina svakog čovjeka pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement