Connect with us

Jajce

Večeras u muzeju AVNOJ-a druženje s Abdulahom Sidranom – Jajce Press – Provjereno, s lica mjesta

Avatar

Published

on

Večeras u biblioteci AVNOJa u 18 sati održat će se druženje i književno veče s Abdulahom Sidranom. Abdulah Sidran je bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist. U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ”šezdesetosmaškom”.

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća ”Svjetlost”, Zmajeva nagrada, itd.)

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije ”Sarajevski tabut”, nagrađena je izuzetnim priznanjem, ”Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske. Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo” Poznata djela: “Otac na službenom putu”, “Bolest od duše” , “Šahbaza”, “Kost i meso”, “Kuduz” , “Zašto tone Venecija” i mnoga druga. Scenarista je filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića. Živi i radi u Sarajevu.

Feed: jajcepress.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement