Connect with us

Jajce

Velid Hrnjić: Ne računajte na nas!

Avatar

Published

on

Piše: Velid Hrnjić, predsjednik PD “Ćusine”

Prije par dana sam dobio upit od moje prijateljice Zike: Može li se napraviti akcija da se ovo očisti?

Odgovor je: Ne računajte na nas!

Zadnjih 20 godina organizujemo eko akcije, od one prve poslijeratne,čišćenja mlinčića na inicijativu mog druga Zoka Marjan, preko akcije Lets do it, milion raznih zajedničkih aktivnosti skoro svih jajačkih udruženja i sportskih klubova.

Ogromna energija i trud je uložen kroz sve ove godine i bili smo uvjereni da će se stvari po pitanju ekologije pomjerati naprijed. Nažalost, nismo uspjeli. U samom centru grada se stvaraju nove deponije, a oni koji mogu vrlo lako mijenjati situaciju i putem zakonskih mjera,ostali su gluhi i slijepi…

Na kraju smo shvatili da im,na neki način, dajemo alibi za njihov nerad. Radi se o vijećnicima koji nisu ništa poduzeli da se kazne pravna i fizička lica koja odlažu otpad na mjesta koja nisu za to predviđena.

Zbog svega ovog ove godine smo donijeli odluku da bojkotujemo eko aktivnosti i da na taj način skrenemo pažnju na alarmantnu situaciju u Jajcu po pitanju zagađivanja okoline.

Na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća vijećnik Fikret ČanČar je u ime kluba SDA pokrenuo inicijativu za formiranje komunalne policije. Ako ova inicijativa zaživi, mi nastavljamo s akcijama.

Jedina eko-akcija u kojoj smo učestvovali s manjim brojem učesnika, (12 učenika i prof. Vatroslav Andžić), jeste akcija u susjednoj opŠtini Jezero, koju je pokrenula i organizirala načelnica Snežana Ružičić. Njen rad i volja može poslužiti kao primjer puno bogatijim i razvijenijim opštinama. S vrlo skromnim budžetom, pravi velike pomake.

Mi nismo komunalci, radimo simbolične akcije koje imaju za cilj promjenu svijesti građana, pogotovo najmlađih.

Na kraju, moram spomenuti da je načelnik Edin Hozan uvijek podržavao naše aktivnosti, pa evo prilike da zajedno sa vijećnicima napravi trajno rješenje ovog problema.

 

 

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement