Connect with us

BiH

Velika Britanija više nije članica Evropske unije!

Avatar

Published

on

Velika Britanija više nije članica Evropske unije!

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske od ponoći više nije dio Evropske unije (EU). Ovim je okončan proces povlačenja iz EU koji je Velika Britanija službeno objavila još 2017. godine.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske od ponoći više nije dio Evropske unije (EU). Ovim je okončan proces povlačenja iz EU koji je Velika Britanija službeno objavila još 2017. godine.

Hiljade ljudi u Londonu, tačnije na Trgu parlamenta, proslavilo je ovaj čin. I dok se u Londonu uglavnom slavilo, na granici Republike Irske i Sjeverne Irske su održani protesti protiv Brexita.

Premijer Boris Johnson obratio se naciji oko 22 sata po lokalnom vremenu. Rekao je kako je Brexit oživljavanje nezavisnog razmišljanja i djelovanja Velike Britanije.

Johnson je poručio kako će Brexit dovesti do prave nacionalne obnove i promjene, a da će Velika Britanija postati velika evropska sila kao i globalni igrač

Evropska unija i Velika Britanija postigle su 24. januara 2020. godine zvanični sporazum o povlačenju, a koji je potpisan u Londonu. Kako je precizirano, ovaj sporazum stupio je na snagu 31. januara 2020. godine čime je Velika Britanija prestala biti punopravna članica EU.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je da će se svi međunarodni ugovori između BiH i Evropske unije nastavit primjenjivati i na ugovorne odnose između BiH i Velike Britanije, do kraja prijelaznog perioda, tačnije do 31. decembra 2020. godine.

Nadalje, pravni status građana BiH koji borave u Velikoj Britaniji također ostaje isti i nakon izlaska ove zemlje iz EU. Kako je saopćeno, nadležne institucije BiH će u narednom periodu preduzeti neophodne korake u cilju pravnog regulisanja odnosa između BiH i Velike Britanije, a koji su do sada bili regulisani međunarodnim ugovorima između BiH i EU.

“Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije neće utjecati na izuzetno dobre i prijateljske odnose između naše dvije zemlje, kao i na nastavak veoma važne podrške koju pruža Ujedinjeno Kraljevstvo međunarodnim aspiracijama Bosne i Hercegovine”, poručilo je MVP BiH.

Svakodnevna trgovinska razmjena između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije nastavit će se kao i prije sve do kraja 2020. Tokom tog prijelaznog perioda od 11 mjeseci London i Brisel trebali bi se dogovoriti kakvi će biti njihovi budući odnosi.

Ako se ne dogovore, trgovina s Britanijom odvijat će se po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) dok se ne postigne dogovor o sporazumu o slobodnoj trgovini, što bi zapravo bio “tvrdi” Brexit.

U Evropskom parlamentu više neće biti nijednog od sadašnja 73 britanska eurozastupnika – 46 tih zastupničkih mjesta bit će rezervirano za buduće države članice, a 27 će biti preraspodijeljeno. Susjedna Hrvatska će tako imati jednog zastupnika više, ukupno 12.

Britanija više neće imati pravo na svog povjerenika u Evropskoj komisiji. U novoj Evropskoj komisiji ga već nema, jer ga premijer Boris Johnson nije želio imenovati. Kao državljani strane zemlje, Britanci se više neće moći kandidirati za radna mjesta evropskih zvaničnika u Briselu. Mnogi su, međutim, uzeli dvojno državljanstvo kako bi mogli ostati u uniji.

Velika Britanija je zajedno s Danskom i Irskom 1973. godine pristupila Evropskoj ekonomskoj zajednici (EEZ). U Evropskoj uniji provela je više od 45 burnih godina.

Klix.ba

Objava Velika Britanija više nije članica Evropske unije! pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement