Connect with us

Jajce

Veterani austrijske vojske uređuju stare grobove poginulih vojnika Aus…

Avatar

Published

onJučer su se unutar nacionalnog spomenika „Rimokatoličko groblje Hrast“ odvijale neobične aktivnosti koje su privukli pažnju naše policije.
Policija je izvijestila JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ i Franjevački samostan u Jajcu da nepoznate osobe unutar groblja vrše radove na pojedinim nadgrobnim spomenicima, te da se pozivaju na odobrenje JU „Agencija“. Gvardijan fra Anto Šimunović i ravnatelj JU „Agencija“ Anto Brtan oko 19:00 sati izišli su na lice mjesta kako bi se uvjerili o čemu se zapravo radi.

Na groblju su zatekli skupinu austrijskih državljana, umirovljenih časnika austrijske vojske koji su uređivali grobove dvojice austrijskih vojnika poginulih 1878. godine prilikom okupacije Bosne i Hercegovine, te dvojice vojnika poginulih u I. svjetskom ratu. Naime, tijekom I. svjetskog rata u Jajcu je bila smještena austro-ugarska vojna bolnica u kojoj su se liječili ranjenici stradali u ratu protiv Srbije. Preminuli ranjenici sahranjeni su u gradskom rimokatoličkom groblju.

Prije dvije godine ova skupina najavila je svoje aktivnosti i za to dobili suglasnost JU „Agencija“. Oni su članovi Udruge koja djeluje pod pokroviteljstvom Predsjednika Austrije i koja već godinama obilazi mnoga mjesta u Europi gdje su tijekom ratova u povijesti poginuli i sahranjeni austrijski vojnici. Najavili su ponovni dolazak u Jajce tijekom kolovoza o.g.

Predsjednik te Udruge je umirovljni pukovnik Wolfgang F.J. Wildberger MSD, koji je i predsjednik Austrijsko-Bosanskohercegovačog društva sa sjedištem u Gracu.

Ovo je lijep primjer kako država ne zaboravlja vojnike koji su poginuli pod njenom zastavom makar to bilo i prije skoro 150 godina.
 
(agencija-jajce.ba)Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement