6.7 C
Jajce
Četvrtak, 8 veljače, 2024
BiH

Vidović o presudi Novaliću: Riječ je o političkom projektu, miješala se i Ambasada SAD-a

Vasvija Vidović, advokatica danas prvostepeno osuđenog premijera FBiH Fadila Novalića (SDA) u aferi “Respiratori”, obratila se javnosti nakon presude Suda Bosne i Hercegovine.

Poručila je da nije iznenađena presudom za koju je navela, kako je izjavila, da je izašla u javnost onakva kakva jeste. Smatra da je na djelu politička odluka suda.”S druge strane nisam iznenađena, jer je meni kao dobrom posmatraču političkih zbivanja od početka bilo jasno da postoji određeni plan koji ima specifičan cilj. Sjetit ćete se mog izlaganja na početku predmeta kada se izjašnjavalo o pritvoru Novaliću. Tada sam rekla da su na Novalića usmjereni protivnici Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je ozbiljna situacija”, tvrdi Vidović.

Prema njenim riječima, radi se o političkom projektu koji je doveden do kraja te da su svojim optužbama, svojim izjavama podržavali bivši predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ), predsjednik HDZ-a Dragan Čović, Hrvatski narodni sabor (HNS), predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Zamislite, HNS je pozdravljao, sam davao kvalifikacije događaja”, dodaje.

Konstatovala je da je neprimjereno ponašanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u predmetu “Novalić i drugi”. Kako je kazala, to je žalosno i protiv svih pravila da se miješa u predmet. Pozdravila je odluku sudije Branka Perića da izdvoji mišljenje u ovoj presudi. Smatra da sud nije donio presudu za ono što se Novalić tereti, tj. za ono što je navedeno u optužnici.

Napomenula je da je njen branjenik prvostepeno osuđen za zloupotrebu položaja. Također je poručila da je zabrinuta za stanje u pravosuđu. Naglasila je da je presudu obrazlagao sudija koji je potvrdio optužnicu u slučaju “Dobrovoljačka”.

Govoreći o tome zašto Novalić nije prisustvovao izricanju presude, izjavila je da je imao neodložnog posla te da po zakonu nije bio dužan da prisustvuje.

Osim Novalića koji je osuđen na četiri godine zatvora, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak je osuđen na šest godina zatvora, vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić je osuđen na pet godina zatvora te mora platiti kaznu od 200.000 KM i mora vratiti 690.000 KM.

Dopremijerka FBiH i ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ) je oslobođena. Milićević i njena advokatica Senka Nožica nisu željele komentarisati presudu.

Optuženi su prvostepeni osuđeni zbog sporne nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM na početku pandemije koronavirusa 2020., dok je suđenje počelo početkom 2021.

Povezane vijesti

Muškarac u vezi s bivšom ženom i novom djevojkom

Jajce Online

Tužilaštvo traži pritvor za direktora Instituta za javno zdravstvo RS

Jajce Online

Napustio HSV u kojem je bio kapiten: Juniorski reprezentativac BiH potpisao za Maribor

Jajce Online