7.3 C
Jajce
Subota, 24 veljače, 2024
BiH

Vijeće ministara BiH o zaštiti domaće proizvodnje

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će, između ostalog, raspravljati o informaciji o preduzetim mjerama za poboljšanje uslova vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministri bi trebalo da razmotre i informaciju o preduzetim mjerama s ciljem aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU, te da se o tome izjasne u drugom krugu glasanja.

Predlagač i ove informacije je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH.

Ministarstvo komunikacija i transporta trebalo bi da podnese izvještaj o provođenju Sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih dionica međudržavnog puta E-661 između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske do 31. decembra 2020. godine.

Dnevnim redom je predviđeno da se nađe i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (Projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, pred Vijećem ministara BiH naći će se i nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

Vijeće ministara BiH trebalo bi da razmatra i prijedlog pravilnika o specijalizovanim službenim vozilima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Planirano je da se razmatra i izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima i implementaciji Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Takođe, na dnevnom redu je i prijedlog izvještaja o provođenju Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme za 2020. godinu čiji je predlagač takođe Ministarstvo sigurnosti BiH.

BHRT

The post Vijeće ministara BiH o zaštiti domaće proizvodnje appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Inspekcija u FBiH izvršila 1.982 kontrole nad formiranjem cijena i marži

Jajce Online

Gdje su ovde haringe?

Jajce Online

Koliko bi danas koštala Zastava 101, legendarni “Stojadin”

Jajce Online