19.8 C
Jajce
Srijeda, 5 listopada, 2022
BiH

Vijeće sigurnosti UN odbacilo rezoluciju Rusije i Kine, ostaje mandat OHR u BiH

Za rezoluciju glasali su samo Kina i Rusija dok je ostalih 13 zemalja bilo uzdržano.

Uzdržanost su sve zemlje objasnile činjenicom da potvrda imenovanja Visokog predstavnika za BiH, u Vijeću sigurnosti nije pravno neophodna niti ovo tijelo odlučuje o zatvaranju OHR-a.

Sve zemlje su ponovile da su obje odluke na Vijeću za implementaciju mira u BiH.

Ruski predstavnik u Savjetu bezbjednosti Dimitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio članice Savjeta “da ne prave dalje destruktivne korake”.

“Žalimo što Savjet bezbjednosti nije usvojio rezoluciju i što nije ovjerio kandidaturu Kristijana Šmita čime je ugrouzio legitimitet njegovog postavljanja”, rekao je Poljanski.

Poljanski je uoči glasanja istakao da je Rusija svjesna svog položaja kao jedan od garantora Dejtonskog sporazuma i učesnica je u radu Savjeta za implementaciju Mira (PIC), te da tu ulogu shvata veoma ozbiljno.

Predstavnik Kine istakao je da po Dejtonskom sporazumu Savjet bezbjednosti igra najvažniju ulogu u postavljanju visokog predstavnika, te da ignorisanje ove činjenice i postavljanje visokog predstavnika mimo Savjeta bezbjednosti nije dobro i preporučljivo.

“Bonske ovlasti predstavljaju poseban problem i imale su koristi u određenim okolnostima, sada zadržavanje visokog predstavnika i bonskih ovlasti nije ni potrebno ni poželjno, jer je zemlja ostvarila veliki napredak,” istakao je predstavnik Kine u Savjetu bezbjednosti. On je također rekao da je Kina uvijek podržavala suverenitet, nezavisnost, nacionalno jedinstvo i teritorijalni integrite BiH.

Šta piše u Nacrtu rezolucije?

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je Associated Press imao uvid, navodi se da ovlaštenja data visokom predstavniku “više nisu potrebne s obzirom na napredak koji su postigle strane u BiH.”

Nacrt podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta iz Njemačke “do 31. jula 2022. godine, kada se rezolucijom predviđa zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika”.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIC) formalno su imenovali Schmidta za novog visokog predstavnika 27. maja. On bi trebao preuzeti funkciju 1. avgusta nakon ostavke Valentina Inzka koji je na toj funkciji bio 12 godina

ba.voanews.com

The post Vijeće sigurnosti UN odbacilo rezoluciju Rusije i Kine, ostaje mandat OHR u BiH appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

MUPRS poziva građane da budu ažurni prilikom zamjene ličnih dokumenata

Jajce Online

Kompanija Microsoft predstavila Windows 11

Jajce Online

Kako je meso bh. građanima postalo luksuz?

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!