Connect with us

BiH

Više od 200 najiskusnijih doktora ostaje bez licenci

Avatar

Published

on

Više od 200 najiskusnijih ljekara u Federaciji BiH ostaje bez licence za rad. Rezultat je to odluke utvrđene Pravilnikom Ljekarske komore FBiH, prema kojoj licenca neće biti produžena ljekaru nakon što on napuni 75 godina života. Tako će ogromno iskustvo stečeno u radu s pacijentima, bezbrojni sati u operacionim salama, nevjerovatno znanje, grubom administrativnom odredbom biti bačeni u vodu.

Među onima koji već dva mjeseca čekaju odluku Ljekarske komore je i akademik, vrhunska sarajevska radiologinja, čuvena dr. Lidija Lincender. Još nije ništa dobila zvanično, ali se ne nada dobrom ishodu.

Nemoguće u SAD

– Nisam još dobila odbijenicu, ali poput mnogih kolega koji su već odbijeni i koji kao i ja navršavaju godine kojima je određeno da zauvijek prekinemo s radom, ne očekujem pozitivan odgovor – kazala nam je dr. Lincender.

Nije raspoložena da priča kako se osjeća zbog ove odluke.

– Ne mogu govoriti o svojim osobnim osjećanjima. O tome nikad nisam mislila. Jednostavno, ja sam svoj cijeli život podredila pacijentima. Držat ću se zakona, raditi dok ne dobijem taj papirić – kaže dr. Lincender.

Kaže i da je ova odluka nemoguća u Sjedinjenim Državama, gdje se iskusni ljekari koji su u psihičkoj i fizičkoj kondiciji, na klinikama i u medicinskim ustanovama zadržavaju i u još poznijim godinama.

– Vrijeme će pokazati, a već i pokazuje, koje su posljedice ove odluke – dodaje dr. Lincender.

 Lincender: Život podredila pacijentima  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Lincender: Život podredila pacijentima

 

Mnogi od ljekara koji su na spisku „otpisanih“ najavili su sudske tužbe i tvrde da niko nema pravo odlučivati o tome do kada će raditi.

Predsjednik Ljekarske komore FBiH Harun Drljević jučer se nije javljao na naše pozive, ali je prije dva mjeseca kazao da se od 65. godine licence izdaju svim doktorima na rok od 6 godina. A nakon toga svake godine.

– Sve tako do 75. godine, kada se podvlači linija. Nakon toga više ne izdajemo licence nijednom ljekaru za samostalan rad – kazao je dr. Drljević i dodao da u tim godinama Komora smatra da biološki kapacitet doktora više nije takav da bi mogao operirati.

Bogato iskustvo

Kaže i da je njegov stav da se takav kadar zadrži zbog bogatog iskustva.

– Ali, moramo voditi računa o tome da postoji biološka granica kada moramo zaštititi ne samo struku nego i stanovništvo od određenih djelovanja – ističe Drljević.

Kako „Avaz“ saznaje, među onima koji će se ovih dana zauvijek oprostiti s bijelim mantilom je i dr. Marko Bukša, jedan od najboljih sarajevskih kardiologa.

Kulenović: Diskriminacija po godinama 

Primarius dr. Fahrudin Kulenović, bivši predsjednik Ljekarske komore KS, kaže da je odredba o dobnoj granici „glupa i nepotrebna“.

– Komora, kao, štiti profesiju i pacijente od ljekara, pa to nema ni u jednoj drugoj profesiji. Nema ograničenja za inžinjere, muzičare, tehnologe, informatičare. Pacijenti traže iskusne doktore. Ovo je udar na privatnu praksu, jer se privatna praksa ne može sastaviti od mladih ljekara. Oni moraju da uče, da rade. Postoji zakon o sprečavanju diskriminacije u BiH, a taj zakon je protiv diskriminacije po rasi, vjeri i godinama. Ovo je diskriminacija po godinama. Ne može niko ustvrditi kada je čovjek nesposoban za posao. Ne može se to činovnički postaviti – kazao je dr. Kulenović

Kako u FBiH ne mogu dobiti licencu, saznajemo, da je većina ljekara nastavila raditi u RS .

Drljević: Određeno je kada se podvlači crta  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Drljević: Određeno je kada se podvlači crta
(avaz)

Objava Više od 200 najiskusnijih doktora ostaje bez licenci pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement