Connect with us

BiH

Više od stotinu osoba uživalo u turističkoj regati na Vrbasu

Avatar

Published

on

Više od stotinu osoba učestvovalo je danas u turističkoj regati koja je organizovana na Vrbasu u Banjoj Luci, a u sklopu inicijative “Čist Vrbas”.

Više od stotinu osoba učestvovalo je danas u turističkoj regati koja je organizovana na Vrbasu u Banjoj Luci, a u sklopu inicijative “Čist Vrbas”.

Start je bio u mjestu Krupa na Vrbasu i nakon tri sata uživanja i avanture učesnici su stigli na cilj u Karanovac.

Kako su kazali organizatori, regata je u duhu je Povelje za Čist Vrbas koju su u maju 2013. godine u Donjem Vakufu osim gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa potpisali predstavnici resornih ministarstava oba entiteta, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Republike Srpske te partneri projekta: kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) i Vlada Japana.

Regatu je podržao i Grad Banja Luka koji je ovaj događaj uvrstio u Kalendar manifestacija za ovu godinu.

Rafteri su nekoliko dana ranije čistili rijeku Vrbas i prikupili su više od 200 vreća smeća. Uklonili su i otpad koji se nagomilavao nakon poplava i pucanja zaštitne mreže uzvodno od HE Bočac. Pucanje zaštitne mreže na jezeru Bočac uzrokovalo je dodatno izlivanje desetina tona plutajućeg otpada koje se uputilo prema hidrocentrali Bočac. Dio tog otpada je prošao i u kanjon nizvodno na dionicu na kojoj se održavaju svjetska takmičenja, kao i turistička regata u okviru Inicijative Čist Vrbas.

“Ekološki segment ovogodišnjih regata je važan i da bismo sačuvali naš Vrbas ali i da bismo nastavili da razvijamo turističke potencijale sliva rijeke. Konkretno, ove godine nam je dodatna motivacija aplikacija RK Kanjon za domaćina Svjetskog prvenstva u raftingu 2021. godine”, rekao je predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir.

Klix.ba

Objava Više od stotinu osoba uživalo u turističkoj regati na Vrbasu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement