Connect with us

Jajce

Više stotina hiljadu vjernika u Podmilačju kod Jajca (FOTO)

Avatar

Published

on

Svetište Svetog Ive u Podmilačju kod Jajca svake godine okupi više od stotinu hiljada vjernika iz BiH i svijeta.

Već stotinama godina u ovo svetište dolaze bogataši i siromasi, stari i mladi bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnu pripadnost. Svi oni zajedničkom molitvom očekuju pomoć ovog čudotvornog sveca.

Danas u 16 sati počelo je otvaranje proslave, iznošenje kipa sv. Ive s procesijom, pokorničko slavlje i prva večernja misa s molitvom za bolesnike koju je predvodio kardinal Puljić u koncelebraciji 30-tak svećenika među kojima je bio podmilački župnik i upravitelj svetišta fra Filip Karadža.

U 20 sati prestanak ispovijedanja i početak prigodnog duhovnoga i molitvenog programa.

Na sam spomendan sv. Ivana Krstitelja, 24.juna, jutarnje mise će se služiti  7 i 8.30 sati, dok je svečano središnje misno slavlje u 11 sati. U 12 sati je završetak okrepa i odlazak hodočasnika domovima.

Najstarije svetište

Svetište Sv. Ivana Krstitelja, smješteno uz rijeku Vrbas nekoliko kilometara od Jajca, datira iz 15. stoljeća i jedno je od najstarijih katoličkih svetišta u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Podmilačje se prvi put spominje 1461. u povelji posljednjeg bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića koja se sačuvala u Fojničkoj kronici iz 17. stoljeća. Iako neki povjesničari sumnjaju u autentičnost ove povelje, ona svedoči da je ime Podmilačje davno bilo poznato. O prošlosti i dugoj povijesti svetišta svjedoči i mala gotička crkva iz 15. stoljeća, jedina sačuvana srednjovjekovna crkva u Bosni i Hercegovini, koja je stoljećima bila simbol ne samo ovoga svetišta i kraja, već i katolika cijele Bosne.

Nakon zadnjega rata (1992-1995), u kojem su i svetište i svi sakalni objekti u njemu porušeni, mala zavjetna crkva je u cijelosti rekonstruirana. U međuvremenu je izgrađena i nova crkva s vanjskim oltarom i župnom kućom. Ove dvije crkve, stara i nova, uz stari i novi zavjetni kip sv. Ive, najvažniji su simboli ovog svetišta, u kojima se na skladan način povezuju prošlost i sadašnjost.

Podmilačko svetište je nadaleko poznato kao pokorničko i zavjetno mjesto. O tome svjedoče i mnogi zapisi iz prošlosti, posebno oni koji se odnose na misu za bolesnike, koja se slavi na dan sv. Ive (24. lipnja) i na kojoj uz katolike sudjeluju i pripadnici drugih vjera, što je još jedna posebnost ovog svetišta. Ovdje se svake godine, uoči i na sam Ivandan, skupljaju deseci tisuća hodočasnika.

Svetište sv. Ive u Podmilačju bilo je i ostaje ogledalo vjere bosanskih katolika. Hodočasničko mjesto uz Vrbas, mjesto je ljudskih čežnji, neugasive nade u smisao postojanja i nadmoć života nad patnjom, bolešću i besmislom.

 

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement