Connect with us

BiH

Višković: Donesene mjere nisu ničiji hir ili represija, one služe da ne bi došlo do još restriktivnijih mjera

Avatar

Published

on

Višković: Donesene mjere nisu ničiji hir ili represija, one služe da ne bi došlo do još restriktivnijih mjera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da je u Republici Srpskoj trenutno pogoršana epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona, te apelovao na građane da se odgovorno ponašaju.

Premijer RS ističe da je poštovanje uvedenih mjera neophodno da bi se izbjeglo zatvaranje obrazovnih ustanova, trgovina, ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog časa.

On je naglasio da ove mjere nisu ničiji hir, niti represija ili htijenje, već da se njima želi spasiti zdravlje građana, ekonomski sistem i privreda Republike Srpske.

Višković ne isključuje mogućnost uvođenja policijskog časa u Republici Srpskoj ukoliko epidemiološka situacija izmakne kontroli.

On je podsjetio da je entitetski štab za vanredne situacije donio juče nove mjere s ciljem zaustavljanja pogoršane epidemiološke situacije i zaštite zdravlja građana i ekonomije Republike Srpske.

Višković je rekao da je donesena naredba da je od danas obavezno nošenje zaštitne maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru, te da su od toga jedino izuzeta djeca mlađa od sedam godina i djeca sa invaliditetom koja ne mogu samostalno da stave ili skinu zaštitnu masku.

On je naveo da su ograničena javna okupljanja na 10 lica, da je zabranjena muzika uživo u ugostiteljskim objektima, te da je preporučeno da se javni skupovi gdje god je to moguće redukuju ili odgode za izvijesno vrijeme.

Prema njegovim riječima, ove mjere nisu ništa novo, niti specifično samo za Republiku Srpsku, već je riječ o mjerama koje Svjetska zdravstvena organizacija SZO preporučuje širom svijeta.

– Jedina mjera koja je poznata širom svijeta protiv virusa korona je fizička distanca, nošenje zaštitne maske i lična higijena, kako bi virus držali pod kontrolom, dodao je Višković.

Višković je rekao da je pogoršanje epidemiloške situacije u Republici Srpskoj očekivano jer je struka ranije najavljivala da će biti znatno povećan broj zaraženih od virusa korona na jesen u odnosu na ljeto.

On je naglasio da su Vlada Republike Srpske i entitetski štab za vanredne situacije radili i neke preventivne mjere u smislu priprema zdravstvenih ustanova u pogledu nabavke opreme i proširenja prihvatnih kapaciteta.

Višković je zahvalio zdravstvenim radnicima za njihov rad i požrtvovanje u proteklih osam mjeseci u borbi protiv korona virusa u Republici Srpskoj.

– U ovom momentu zdravstveni sistem Republike Srpske može izdržati udar korona virusa, ali ukoliko bi došlo do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, pitanje je da li bi mogao izdržati, istakao je Višković javlja Srna.

Objava Višković: Donesene mjere nisu ničiji hir ili represija, one služe da ne bi došlo do još restriktivnijih mjera pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement