Connect with us

Jajce Online

Vitez umjetnosti

Avatar

Published

onUmjetnički velikan Safet Zec još je jednom potvrdio status slikara svjetskog kalibra. Na početku Venecijanskog bijenala čuveni slikar otvorio je izložbu „Zagrljaji“, koja je dočekana s velikom pažnjom publike u Italiji.
Zec je na ovom značajnom kulturnom događaju umjetničkoj sceni i javnosti prvi put prikazao ovo djelo inspirirano i posvećeno smrti Admire Ismić i Boška Brkića, sarajevskih Romea i Julije.
Umjetnik je skoro 30 godina poslije ovog događaja poslao poruku da taj zagrljaj koji je naslikao na platnu svijet ni danas ne razumije, jer je spoj različitosti, te tako prenosi poruku i od velikog je značaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.
Ovaj umjetnik opominje i na jedan mističan način otkriva tajnu ovih prostora koji su oduvijek bili natopljeni idejama o razilaženju i boli.
Safet Zec rođen je 1943. godine u Rogatici. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu 1964. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1969.
Priredio je više od 70 samostalnih izložbi u domovini i velikim metropolama širom svijeta. Član je svih značajnih umjetničkih asocijacija u Evropi, također je član ULUBiH-a. Za svoj rad dobio je više od 20 stručnih nagrada i priznanja. Godine 2007. dodijeljen mu je Orden za umjetnost i književnost Republike Francuske, proglašen je Vitezom umjetnosti.
Njegova su djela u značajnim evropskim i svjetskim galerijama i privatnim kolekcijama.
Danas živi i radi u Veneciji, Sarajevu, Parizu i Počitelju.
 
 
(avaz)
Objava Vitez umjetnosti pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement