Connect with us

BiH

Vjekoslav Bevanda za BHRT: Očekujem odluke Vijeća ministara o sredstvima MMF-a

Avatar

Published

on

Vjekoslav Bevanda za BHRT: Očekujem odluke Vijeća ministara o sredstvima MMF-a

Očekujem odluke Vijeća ministara BiH o davanju ovlaštenja ministru finansija za izdavanje mjenice prema MMF i raspodjeli sredstava MMF-a, kako bi se stvorili uslovi za distribuciju novca i potpisivanje rekao je ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, gostujući u Dnevniku 2 BHRT-a.

[embedded content]

Međunarodni monetarni fond doznačio je Bosni i Hercegovini oko 333 miliona eura iz Instrumenta za brzo finansiranje, koji je odobren na proteklom sastanku Upravnog odbora te organizacije u Vašingtonu, uprkos tome što se domaće vlasti još nisu dogovorile o raspodjeli novca. O tim sredstvima je u Dnevniku 2 BHRT-a govorio Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Imali ste danas sastanak sa predstavnikom MMF-a u BiH. Čuli smo da je MMF prebacio novac za BiH,a posljednja infomacija je da se domaće vlasti još nisu dogovorile o raspodjeli sredstava, ili se nešto u toku dana promijenilo?

Fokus sastanka bio je na implementaciji odobrenih i uplaćenih sredstava na račun Centralne banke. Gospodin Poul Tompson, direktor MMF za Europu je izrazio zabrinutost i rekao da su znali da će i imati ovakve unutrašnje probleme ,nikada tasrestva ne b dobili, niti uplatili i da bi došli na 90. mjesto”, rekao je Bevanda.

Dodao je kako se očekuje odluka Vijeća ministara BiH:

“U tijeku je sjednica Vijeća ministara gdje se izjašnjavamo o prijedlogu odluka, jedna odluka je davanje ovlaštenja ministru finansija za izdavanje mjenice prema MMF kao garancija za uplaćena sredstva,a druga je odluka o raspodjeli sredstava MMF-a. To vam je istina i to su vam činjenice. Očekujem završetak glasovanja u Vijeću ministara i izjašnjenje u nadi da će ove dvije odluke biti jednoglasno usvojene, čime bi se stvorili uslovi za distribuciju novca, i potpisivanje jer ja ne mogu ništa potpisati dok mi Vijeće ministara ne da ovlaštenje”,rekao je Bevanda.

Uz već ponuđenu, ali ne i za sve prihvatljivu odluku o raspodjeli, napravljena je još jedna? Šta ona konkretno podrazumijeva?

“Nema u njoj ništa novo. Tu je sve ono što je predviđeno: Odluke Fiskalnog vijeća na osnovu kojih je potpisano Pismo namjere i, kao treće, Memorandum koji smo potpisali i usaglasili sa MMF-om.

Kada je riječ o načinu raspodjele 250 miliona eura pomoći Evropske komisije, očigledno je da ćete i tu morati postići dogovor o raspodjeli, ili je to već riješeno?

“Pa nije ništa riješeno. Mi smo dobili samo obavijest da je 250 miliona osigurano iz makroekonomske pomoći, i to je u skladu s onim što nam je gospodin Zatler i naglasio. Mi očekujemo da vidimo konkretizaciju te pomoći, da li su to krediti ili grant sredstva. Uvijek sam u nadi da neće biti problema u ovome. Mene je osobno sramota jer, kada danas razgovaram sa gospodinom Thompsonom razgovaram ispred BiH, kao državni ministar finansija. Nadam se da neće biti problema, rekao je Bevanda.

Šta je s budžetom BiH za 2020. godinu? Jeste li izvršili selekciju budžeta kako bi se možda viškovi prebacili na sprečavanje negativnih posljedica pandemnije koronavirusa?

Proračun smo završili prije pandemije, uputili na Predsjedništvo i Predsjedništvo je vratilo da se prilagodi trenutnim okolnostima. U tijeku je tehnički dio korekcija i izbacićemo sve što po našem mišljenju ne treba, da bi institucije funkcionirale. Idemo ka tome da izbrišemo sve što nije potrebno, da preživimo ovo zlo koje nas čeka u nadi da će to biti što prije,rekao je Vjekoslav Bevanda.

bhrt.ba

Objava Vjekoslav Bevanda za BHRT: Očekujem odluke Vijeća ministara o sredstvima MMF-a pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement