16.9 C
Jajce
Subota, 28 svibnja, 2022
BiH

Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke koje je predložio Krizni štab

Vlada Federacije BiH naredila je danas vladama kantona i kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, odnosno opštine, uvode restriktivnije mjere. Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva važe 14 dana računajući od danas.

Kantonima je preporučeno je da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta „Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu KOVID-19“ uvedu Pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a.

Krizni štab FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH, kao i uvođenje i provođenje Pravila vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona, te ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području Federacije BiH u vezi Pravila VPT o tome izvijesti Vladu FBiH radi donošenja mjere.

Ovaj štab zadužen je da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi dostavi prijedlog novih.

U danas prezentiranoj informaciji Kriznog štaba FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u trećoj sedmici od početka 2022. godine zabilježen porast svih indikatora, a najviše broja smrtnih slučajeva i ukupno hospitalizovanih pacijenata od KOVID-19.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 500,1 slučeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana viša od prosječne zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Sarajevskom kantonu.

Prema najnovijim podacima, dosad je u FBiH dato 1.131.242 vakcina protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 545.127 (30,27 posto), na drugu 510.429 (28,35 posto), te na treću 75.686 (4,2 posto).

(BHRT)

Agencije

The post Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke koje je predložio Krizni štab appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Nikšić: Raspodjelom prihoda su svi nezadovoljni, trebat će nam fond solidarnosti

Jajce Online

Najmanja država na svijetu koja ima i svoju vojsku, a u kojoj su bankomati na latinskom

Jajce Online

Priprema dva školarca u porodici za školsku godinu iziskuje prosječnu platu

Jajce Online