Connect with us

BiH

Vlada HNK prihvatila usaglašeni Protokol o pregovaranju s radnicima zdravstva

Avatar

Published

on

Vlada HNK prihvatila usaglašeni Protokol o pregovaranju s radnicima zdravstva

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila je usaglašeni tekst Protokola o vođenju pregovora radi zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK.

“Vlada poštuje zdravstvene radnike i cijeni njihovu ulogu, te je neupitno potrebno čim prije usaglasiti novi kolektivni ugovor koji će podrazumijevati i povećanja primanja zdravstvenih radnika”, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Sve je to, kako navode, moguće ostvariti samo kroz pregovarački postupak definisan zakonom u kojem će učestvovati sve zainteresovane strane u zdravstvenom sistemu.

Vlada je još jednom pozvala Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar da u dobroj vjeri, a u skladu sa propisanim procedurama, otpočnu pregovarački postupak kako bi se, na obostrano zadovoljstvo, utvrdio konačni tekst kolektivnog ugovora.

Podsjetimo, Nezavisni strukovni sindikat zdravstvenih radnika HNK-a i Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zbog nepokretanja pregovora s Vladom oko Kolektivnog ugovora, stupili su 10. decambra u generalni štrajk, koji je, nakon pet dana održavanja, prekinut sudskom odlukom.

Nekoliko dana kasnije, Opštinski sud u Mostaru ukinuo je privremenu mjeru zabrane štrajka.

Prošle sedmice, zdravstveni radnici su ponovo izašli na ulice, a ta šetnja šetnja je bila najglasnija i najmasovnija od početka štrajka.

BHRT

The post Vlada HNK prihvatila usaglašeni Protokol o pregovaranju s radnicima zdravstva appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement