Connect with us

BiH

Vlade u BiH na ugovore o djelu godišnje trošile blizu 40 miliona marak…

Avatar

Published

onPo osnovu ugovora o djelu u BiH se godišnje iz budžeta BiH, FBiH, Brčko distrikta i kantona isplati blizu 40 miliona KM, tačnije 38,8 miliona maraka. Ovaj podatak je naveden u revizorskim izvještajima na različitim nivoima vlasti u BiH.
Spomenuti iznos je daleko veći, jer u njega nisu uračunata plaćanja po osnovu ugovora o djelu u oko 140 općina, koliko ih ima u BiH.
– Ugovori o djelu zaključivani su sa vanjskim saradnicima za obavljanje poslova iz nadležnosti institucija i poslova koji su utvrđeni pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji, što nije u skladu sa zakonskim i ostalim propisima. Saradnici su angažovani bez prethodno utvrđenih pravila i procedura u pogledu angažovanja, visine naknade, vremena trajanja ugovora i izvještavanja o obavljenom poslu. Potrebno je da se ugovori o djelu zaključuju samo za poslove i zadatke za koje je, u skladu sa zakonskim propisima, predviđeno zaključivanje istih, vodeći računa o opravdanosti i ekonomičnosti angažovanja vanjskih saradnika – navodi se u Godišnjem revizorskom izvještaju o najvažnijim nalazima i preporukama za 2017/2018 godinu kojeg je sačinio Ured za reviziju FBiH.
Međutim, slične konstatacije se mogu naći u gotovo svim revizorskim izvještajima o bilo kojem budžetskom korisniku kojeg su konktrolisali državni, federalni ili revizori u BD.
Pojedinačno posmatrajući, najveći iznosi po osnovu ugovora o djelu isplaćuju se u RS-u. Prema informaciji koju smo dobili od Ureda za reviziju RS, u toku 2017. godine na osnovu bruto naknada po osnovu ugovora o djelu potrošeno je 9,3 miliona KM.
Na državnom nivou se godišnje po ovom osnovu troši 5,5 miliona maraka. Na nivou FBiH za ugovore o djelu izdvaja se 3,4, a u Brčko Distriktu tri miliona maraka.
Što se tiče kantona, ovakav način poslovanja “najpopularniji” je u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. U TK se godišnje, prema revizorskim izvještajima, po osnovu ugovora o djelu isplaćuje 4,5, a u KS 3,9 miliona KM.
Najštedljiviji po ovom osnovu su u Bosanskopodrinjskom i Posavskom kantonu. U BPK se po osnovu ugovora o djelu godišnje isplaćuje oko 150.000 KM, dok se u Posavskom za ove namjene izdvaja oko 300.000 maraka.
Treba napomenuti i da se podaci za nivo BiH, FBiH i Brčko distrikta odnose na trošenje budžeta u 2017., dok se podaci za kantone odnose na 2015., s obzirom da se posljednji revizorski izvještaji o kantonalnim budžetima odnose na tu godinu. Međutim, poredeći sa prethodnim godinama, primjetno je da su odstupanja u izdvajanjima po ovom osnovu zanemarivo mala.
 
 
(Faktor.ba)
Objava Vlade u BiH na ugovore o djelu godišnje trošile blizu 40 miliona maraka pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement