Connect with us

Jajce Online

Vlašić sada živi 365 dana

Avatar

Published

on

Broj turista na Vlašiću svake godine sve je veći, a da to više nije samo mjesto za zimski turizam, uvjerili smo se i sami prije nekoliko dana kada smo posjetili ovu travničku ljepoticu.

Kapacitet hotelskog smještaja na ovoj planini je oko 500 kreveta, pansionskog smještaja ima oko 1.500, a ostalo su apartmani i vikend-objekti, a ukupan broj kreveta je oko 12.000. Nadmorska visina je oko 1.200 metara, što znači i da je kvalitet vazduha na visokom nivou.

Napreduje infrastruktura

O razvoju turizma na Vlašiću razgovarali smo sa Goranom Šarićem, koordinatorom Sportsko-rekreacionog centra Vlašić, koji je sa pričom krenuo od skijališta koje je počelo sa radom u drugoj polovini šezdesetih godina.

– Razvijalo se sistematski, a sa razvojem skijališta razvijao se i broj smještajnih kapaciteta. Mi smo ideju o razvoju naslijedili poslije rata i nastavljamo po tim starim projektima koje smo malo modernizovali i mislim da ćemo uspjeti da napravimo moderno skijalište koje će imati 50-ak kilometara skijaške staze. Trenutno je u funkciji oko 14 kilometara staze, a za ovu godinu imamo već jedan projekt kojim namjeravamo proširiti te kapacitete, samo čekamo građevinsku dozvolu da počnemo sa radom, kazao nam je Šarić.

Kako skijaška infrastruktura napreduje, tako se povećava i broj turista. Zimska sezona traje između 90 i 100 dana i u tom periodu je puno veći broj gostiju, ali i ljeto, kaže Šarić, ima svoju draž. Kako bi privukli sve veći broj ljudi, turistima su omogućili i planinarenje, biciklizam, a posebnu su pažnju u posljednje vrijeme posvetili sportskom turizmu.

– Ovaj centar ima kombinovano igralište koje zadovoljava potrebe za rukomet, košarku, odbojku, tenis, a osim tog igrališta, imamo teretanu, stadion, i mislim da to zadovoljava potrebe svih sportskih gurmana, sve što im je potrebno. Napravili smo i savremeni nogometni stadion kakvog nema u cijeloj državi, sa travom kakvu imaju samo četiri igrališta u cijeloj Evropi, kazao je Šarić, koji je njihovo skijalište uporedio sa sljemenskom stazom za koju je kazao kako je 180 metara kraća od staze koju oni na Vlašiću imaju.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a, kazao je kako im je namjera bila da Vlašić bude funkcionalan 365 dana i u toj namjeri su prilično i uspjeli.

image

– Prije četiri do pet godina Vlašić je bio isključivo zimska destinacija i mogu reći da smo u posljednje dvije godine došli dotle da imamo skoro identičan broj ostvarenih dolazaka i noćenja i u ljetnom i u zimskom periodu, tako da mogu reći da Vlašić sada jeste poželjna destinacija svih 365 dana. Imamo dosta razvijen poslovni turizam kroz kongrese, seminare, razna stručna usavršavanja koja upotpunjavaju i onaj period između ljeta i zime. Vlašić sada ima i razne mogućnosti aktivnog odmora kao što su planinarenje, biciklizam, tracking ture s konjima, zaista ima tu jednu široku lepezu ljetnih aktivnosti, a evo sada i ovaj dio sportskog turizma što je urađen. To nama znači mnogo jer je Vlašić poznat još od davnina kao destinacija sportskog turizma sa nogometnim terenom, tako da mislim da Vlašić očekuje još veći broj gostiju. Moja lična želja je da imamo veći broj ostvarenih dolazaka i noćenja ljeti nego zimi, jer u ljetnom periodu imamo tih nekih devet mjeseci na raspolaganju u odnosu na tri mjeseca zimi, kaže Matošević.

350 hiljada noćenja

S obzirom na to da ne postoji zakon o turističkim agencijama na području SBK-a, ne postoji ni obaveza prijave dolazaka i odlazaka turista, ali prema njihovim procjenama, u posljednje tri do četiri godine broj ostvarenih noćenja rastao je za 26 do 31 posto. Otprilike godišnje, kaže Matošević, bude od 300 do 350 hiljada noćenja na području Vlašića.

– Najčešći gosti zimi su oni iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, a ljeti najviše gostiju bude iz Hrvatske, UAE i generalno sa arapskog turističkog tržišta, iz Turske, Njemačke, Slovenije i drugih zemalja, istakao je Matošević.

Turistička zajednica ovog kantona, kako su nam rekli, zajedno sa Općinom završila je strategiju turizma još prošle godine, kada su dobili i podatak da se preko devet posto općinskog budžeta puni iz oblasti turizma, a nadaju se da će se narednih godina taj procent i povećati.

 

 

(oslobodjenje.ba)

Objava Vlašić sada živi 365 dana pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement