Connect with us

BiH

Vlasnik hladnjače kod Zenice: “Nemoj Nuraga, de izađi mi ususret, priz…

Jajce Online

Published

on

Vlasnik hladnjače kod Zenice: “Nemoj Nuraga, de izađi mi ususret, priz...

Nezapamćeni skandal potresa Javnu ustanovu Dom za stara lica Zenica, a nakon što je novinar “Dnevnog avaza” otkrio da se nesavjesnim radom direktora Kemala Efendića, inače diplomiranog pravnika i završenika medrese, ucrvalo oko 3,5 tone doniranog kurbanskog mesa, koje je najprije skladišteno sa svinjskim.

Bez sankcija

Iako je prošla čak cijela sedmica od obznanjivanja nezapamćenog slučaja, još niko nije sankcioniran, a direktor Efendić uredno dolazi na posao i nedostupan je za izjave. Niti je Upravni odbor razmatrao njegovu ostavku, radi nesavjesnog rada, nanošenja kako finansijske tako i štete ugledu Doma, niti je Efendić to odlučio učiniti sam iz moralnih razloga.

Podsjetimo, njegovom odlukom, ogromne količine doniranog kurbanskog mesa su skladištene u Žepču i Zavidovićima, i to sa svinjskim, gdje se, na kraju, usljed ogromne količine “nabacanog” mesa, i pokvarilo, o čemu svjedoče i fotografije u prilogu.

Takvo pokvareno meso najprije su bacili u Želećoj kod Žepča (oko tonu, op.a.), lokaciji koju je pronašao Efendić, dok su 2,5 tone mesa transportirane u hladnjaču u Gorici kod Zenice.

I dok se još niko iz Gradske uprave nije oglasio povodom sramotnog slučaja u zeničkoj javnoj ustanovi, putem lažnih Facebook stranica pokušava se krivica prebaciti na Nuriju Kovača, vlasnika hladnjače u Gorici, ali i okaljati ugled Mirnesa Duvnjaka, vozača i domara Doma, koji je ispričao šokantne detalje ovog slučaja.

Prema riječima Nurije Kovača, vlasnika hladnjače u Gorici, meso je direktor Efendić dovukao sa dva kombija, među kojima je i onaj Hitne pomoći, vozila doniranog Domu za potrebe prevoza štićenika.

– Kada sam vidio meso, pitao sam ga “Kemo, šta ti je ovo, meso je prevrnulo. Sve ćeš ovo morati baciti”, međutim, on me molio: “Nemoj Nuraga, de izađi mi ususret, priznat ću te” – priča nam Kovač, dodajući da je meso bilo pozelenilo i promijenilo boju.

Nakon insistiranja Efendića da mu Kovač pomogne, na kraju je pristao da primi meso, koje je već tada bilo pokvareno.

– Gotovo je zaplakao, zamolio me da makar meso prenoći, pa ako se mogne spasiti da ga posolimo. Tako da, na kraju sam pristao. Ubacilo se meso, ali, nastao je haos uprkos činjenici da je komora radila na minus 18 stepeni – govori Kovač, dodajući da je među mesom bilo kako čitavih kurbana, pola ovaca, sitnih krubana, kurbana u najlonu.

Kada je vlasnik hladnjače sutradan otišao u komoru, imao je šta vidjeti.

⁃ Odmah sam ga obavijestio šta se desilo sa mesom. Rekao sam mu da pozove veterinara, što se i dogodilo. Došao je veterinar Adem Salković, koji je rekao da se rješavamo mesa jer je ono za baciti – tvrdi on, dodajući da je komoru nakon toga zračio više od deset dana.

Zatim mu je Efendić rekao da će se potruditi da se što prije riješe mesa, što su i učinili, a Kovač smatra krajnje nekorektnim što se, nakon obznanjivanja cijele afere, krivica pokušava prebaciti na njega.

⁃ Govorio sam mu da od mesa nema ništa, a on je govorio da mu se to desilo u hladnjači u Žepču. Ako se meso pokvarilo kod mene, vjerujte, dabogda nikada sina ne vidio. Dakle, to su dezinformacije i notorne laži. Ima Onaj gore, neka sudi svima. Izašao sam u susret i prihvatio pokvareno meso i ne vidim logiku da na kraju isključujem hladnjaču, nema smisla, pogotovo jer je ono bilo već pokvareno – ističe on.

Podsjetimo, ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je danas lokalitet Mošćanice kod Zenice, gdje smo pronašli i otkopali ucrvalo meso, dok je Efendić, kako nam je potvrila Jadranka Mikić, predsjedavajuća UO “Doma za stara lica”, prezentirao papire po kojima ne nedostaje ni kilogram doniranog mesa.

Posebno je šokantno da se direktor Efendić, kako tvrdi Mirnes Duvnjak, vozač Doma, sve vrijeme smijao dok su prevozili pokvareno meso, o čemu svjedoče i fotografije.

Bez komentara

U Muftijstvu zeničkom i Medžlisu Islamske zajednice Zenica, čiju reakciju je javnost davno očekivala, nisu željeli komentarisati slučaj propadanja kurbanskog mesa, njegovo skladištenje sa svinjskim, a potom i zatrpavanje na deponiji smeća. Simptomatično, upravo je Efendićev otac vozač glavnog muftije, a uslove za penziju stekao je prije četiri godine.

Tužilaštvo ZDK saslušalo Duvnjaka

U cjelokupnu aferu uključili su se i nadležni organi i to kantonalna inspekcija, koja i dalje provodi aktivnosti, odnosno inspekcijski nadzor vezano za uništenje kurbanskog mesa, a informaciju će proslijediti komunalnoj inspekciji Grada.

Tužilaštvo ZDK fomiralo je predmet, a danas je u svojstvu svjedoka saslušan Mirnes Duvnjak, vozač i domar Doma koji je, kako tvrdi, zajedno sa direktorom Efendićem, prevozio pokvareno meso iz Žepča u Goricu.

Ž6 = Jakub ef. Salkica: Postupanje koje ugrožava ibadetsku dimenziju kurbana narušava integritet kurbana

Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica, ipak, pristao je prokomentirao kakva se na ovaj način poruka šalje donatorima kurbana.

⁃ Svako postupanje sa kurbanskim mesom koje ugrožava ibadetsku dimenziju kurbana narušava integritet kurbana kao bogougodnog djela, te je sa stanovišta islamskih propisa neprihvatljivo – kaže ef. Salkica.

 

 

(avaz)

Objava Vlasnik hladnjače kod Zenice: “Nemoj Nuraga, de izađi mi ususret, priznat ću te…” pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.