Connect with us

BiH

Vozači oprez: Ovaj bh. grad dobija tri nove kamere, evo gdje će biti p…

Avatar

Published

on

Vozači oprez: Ovaj bh. grad dobija tri nove kamere, evo gdje će biti p...

BiH

Sigurnost u saobraćaju

“Cijena ovog radarskog sistema sa jednim radarom i tri kućišta je 241.020 KM”

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Na području Prijedora u narednom periodu biće stavljeni u funkciju radari na tri lokacije koje su ustanovljene kao kritične, te će vrebati nesavjesne vozače i na njih djelovati preventivno da poštuju brzine kretanja na ovim dionicama kako bi bio smanjen broj saobraćajnih nezgoda, objavljuju Nezavisne.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da su radari postavljeni na tri lokacije, a jedna od njih je na magistralnom putu M15 u mjestu Tukovi, gdje se ukrštaju ulice Vojvode Stepe Stepanovića i Sarajevska.

“Druga lokacija je Čirkin Polje, magistralni put M4 Prijedor – Banjaluka, gdje se ukrštaju Omladinski put i Ulica 25. maja. Treća lokacija je na magistralnom putu M4 u mjestu Brezičani”, kaže Radović.

On je pojasnio da su radari kupljeni iz sredstava od osiguranja, odnosno po osnovu Zakona o obaveznom osiguranju po kojem su osiguravajuća društva bila obavezna da odvajaju jedan odsto, te da bi u narednom periodu oni trebalo da budu stavljeni u funkciju.

“Cijena ovog radarskog sistema sa jednim radarom i tri kućišta je 241.020 KM”, rekao je Radović.

Pojasnio je da se radi o radarskom uređaju koji će mijenjati lokaciju i koji će se prebacivati iz jednog u drugo kućište, ali da vozači u tom trenutku neće znati u kom se kućištu nalazi radar.

“Njime postoji kontrola brzine u oba smjera, istovremeno može da prati brzine do 32 vozila, mjeri brzine u rasponu od pet do 300 kilometara na sat, mjeri brzinu u dnevnim i noćnim uslovima, po magli. Ima i mogućnost snimanja prolaska vozila kroz crveno svjetlo na semaforu, naravno ako na toj lokaciji postoji semafor”, rekao je Radović.

On je rekao da su lokacije na kojim su postavljeni radari prepoznate od grada Prijedora i Savjeta za bezbjednost ovog grada, koji su zajedno sa “Putevima RS” utvrdili lokacije njihovog postavljanja kako bi se smanjio rizik od nastanka saobraćajnih nesreća.

U MUP-u RS su nam rekli da još nisu preuzeli radarske sisteme od Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

U zavisnosti od procedure, kako kaže Radović, radari će biti pušteni u funkciju, te je pojasnio da se očekuje i probni rad, nakon čega se ide prema Vladi RS, koja treba donijeti odluku da ovaj radarski sistem pređe sa Agencije za bezbjednost saobraćaja na MUP RS. Dodao je da zasad nije planirano postavljanje novih stacioniranih radarskih sistema na drugim lokacijama u RS.

Prijedorčani smatraju da je postavljanje radara na ovim kritičnim lokacijama značajan korak ka unapređenju bezbjednosti, te Prijedorčanin Goran D. kaže da je bilo samo pitanje vremena kada će oni biti postavljeni i u gradu na Sani.

“Vjerujem da će ovi radari zasigurno smanjiti brzinu na tim lokacijama, jer se baš na tim mjestima, posebno u Čirkin Polju, kod ‘Vilaka’, često događaju saobraćajne nezgode, a radari će sigurno djelovati na vozače da više obraćaju pažnju na brzinu”, rekao je ovaj Prijedorčanin.

Lokacije radara

– Magistralni put M15 u mjestu Tukovi, gdje se ukrštaju ulice Vojvode Stepe Stepanovića i Sarajevska

– Čirkin Polje, magistralni put M4 Prijedor – Banjaluka, gdje se ukrštaju Omladinski put i Ulica 25. maja

– Magistralni put M4 u mjestu Brezičani

Mogućnosti radara

– Mjeri brzinu vozila u oba smjera

– Istovremeno može da prati brzine do 32 vozila

– Mjeri brzine u rasponu od pet do 300 kilometara na sat

– Evidentira brzinu u dnevnim i noćnim uslovima i po magli

– Ima mogućnost snimanja prolaska vozila kroz crveno svjetlo na semaforu, ako je na toj lokaciji

Fokus.ba

Objava Vozači oprez: Ovaj bh. grad dobija tri nove kamere, evo gdje će biti postavljene pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement