Connect with us

Jajce

Vraćaju se skokovi s Plivskog vodopada!

Avatar

Published

onSkokovi s vodopada Plive predstavljaju jedne od najzanimljivijih i najatraktivnijih u ovom dijelu Evrope, a nakon jednogodišnje pauze ove godine će opet biti održani. Prethodna četiri takmičenja pratilo je više od 15.000 posjetilaca.

Pijesak i mulj
Prethodne četiri sportsko-turističke manifestacije organizirala je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca uz generalno pokroviteljstvo Općine Jajce.

Prošle godine skokovi nisu održani zbog velike količine nanosa pijeska i mulja ispod samog korita vodopada, odnosno bučnice u koju skakači uranjaju, a čija je dubina iznosila svega 1,5 metara.
U okviru priprema za održavanje tih skokova bilo je najavljeno čišćenje bučnice, smanjen je bio i dotok vode, ali iz nepoznatih razloga to nije urađeno.
Iz Agencije navode da su u toku pripreme za čišćenje korita te da će uskoro biti objavljen i javni poziv za te radove kako bi spremno dočekali ovogodišnje skokove koji bi trebali biti održani početkom avgusta.

 Dolaze najbolji
Ova manifestacija iz godine u godinu prerasta u značajan sportsko-turistički događaj u regionu, koja na jedinstvenoj lokaciji okupi najbolje skakače iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.
Svjetski prvak
Na 3. skokovima u revijalnom dijelu učestvovao je i deveterostruki svjetski prvak, Kolumbijac Orlando Duke. Po dvije pobjede na ovoj veoma značajnoj sportsko-turističkoj manifestaciji imaju Sarajlija Dino Bajrić i čuveni Mostarac Lorens Listo.
 21 metar je visok vodopad nastao na ušću Plive u Vrbas 
50.000  godina, prema procjenama, star je vodopad 
Prema mnogim ocjenama, vodopad u Jajcu spada među deset najljepših vodopada u svijetu. Među rijetkim je vodopadima koji se nalazi u samom centru grada.
 
 
(avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement