Connect with us

BiH

Vrata i namještaj iz Mrkonjić Grada osvojili evropsko tržište

Avatar

Published

onNamještaj, parket i sobna vrata samo su neki od proizvoda firme „Iskra“ iz Mrkonjić Grada koji su osvojili kupce širom Evrope. Bračni par Jović prije 17 godina osnovao je porodičnu firmu koja danas zapošljava 40 radnika i snabdijeva kupce u više od 20 zemalja svijeta.
Vlasnik Miloš Jović, sa suprugom Vinkom, osnovao je 1991. godine preduzeće „Iskra“ u Drvaru, da bi nakon određenog vremena proizvodnju preselili u selo Podbrdo, nadomak Mrkonjić Grada.
„Naše preduzeće osnovali smo kao privatnu porodičnu firmu koja se na početku bavila isključivo trgovinom na veliko i malo, a danas se bavimo samo proizvodnjom“, istakao je Jović.
Tokom prvih godina postojanja, u „Iskri“ su radili samo članovi porodice Jović, ali rastom kompanije, rastao je i broj radnika.
„U početku smo bili samo mi iz porodice, da bi se razvojem preduzeća, kao i rastom proizvodnje, povećao i broj radnika. Trenutno zapošljavamo oko 40-ak radnika“ , rekao je Jović.
Proizvodi po kojima je „Iskra“ prepoznatljiva su sobna vrata, ulazna sigurnosna vrata, protivpožarna vrata, parket, masivni i višeslojni pod. Ovi proizvodi predstavljaju temelj na kojem počiva preduzeće.
Pored toga, iz mrkonjićkih pogona izlazi i moderan i visokofunkcionalan namještaj, kuhinje, plakari, kancelarijski namještaj, kao i sav nameštaj po mjeri i želji kupaca.

U njihovoj ponudi se nalazi i ekskluzivni visokokvalitetni tapacirani namještaj izrađen od najkvalitetnijih štofova i prirodne kože, te opreme svjetski poznatih brendova kao što su EGGER, FUNDERMAX, KRONOSPAN, BLUM, HETTICH i GRASS.
Sve proizvode većinom izvoze u zemlje regije i u inostranstvo, prilikom čega čak 97 odsto njihovih proizvoda završi u Americi, zapadnoj Evropi i Srbiji.
Pored proizvodnje finalnih proizvoda, ovo preduzeće u svojoj ponudi ima i polugotove proizvode od drveta, a bavi se i obradom drveta u pilani koja posluje u okviru preduzeća. Pored piljenja i blanjanja drva, odnosno proizvodnje rezane građe, vrše i impregnaciju drveta.
„Kompletnu našu proizvodnju izvozimo, bilo da se radi o polugotovim ili gotovim proizvodima. Mali dio proizvoda plasiramo na domaće tržište“, naveo je Jović.
Od kada je osnovano, preduzeće bilježi pozitivne rezultate. Nikada nije blokirano na bilo koji način, nema dugovanja.
„S obzirom na uslove u kojima poslujemo i u kojima je veoma teško opstati, možemo reći da imamo dosta solidan rezultat u poslovanju. Bitno nam je da budemo uvijek u plusu, da naša proizvodnja teče bez ikakvih prepreka“, rekao je Jović.
Kada su u pitanju poteškoće sa kojima se susreću, prije svega, ističu nabavku sirovina.
Navode da su tokom 2018. godine od „Šuma Republike Srpske“ dobili svega 47 odsto ugovorenih količina drvnih sortimenata, te da im je upravo to najveći problem sa kojim se susreću.
Svake godine smanjuje se količina sirovine koja im je potrebna, čime su njihovi budući planovi o razvoju proizvodnje neizvjesni.
„Naša proizvodnja zavisi od isporuke sirovine, ukoliko to koči, koči i naša proizvodnja, a s tim i budući planovi i dalji razvoj“, ističe Jović.
Kao i većinu poslodavaca u BiH, i ovo preduzeće muku muči sa nedostatkom kvalifikovanog kadra.
„Sve je manje radnika koji su stručni za posao kojim se mi bavimo. Sigurno bi zapošljavali i više radnika kada bi našli osposobljenost koja nam je potrebna“, naglasio je Jović.

 
(capita.ba)
Objava Vrata i namještaj iz Mrkonjić Grada osvojili evropsko tržište pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement