Connect with us

BiH

VSTS: Nije izabran glavni tužilac Federacije BiH

Avatar

Published

on

VSTS: Nije izabran glavni tužilac Federacije BiH

Visoki sudski tužilački savjet na današnjoj sjednici nije izabrao glavnog tužioca Federacije BiH, a kandidati za tužioca su bili Dubravko Čampara, Saša Sarajlić i Munib Halilović.

Od trojice kanidata za glavnog tužioca dvojica su ispunili uslove – prvorangirani Munib Halilovic (Bošnjak) -132,8 bodova, drugorangirani Dubravko Čampara (ostali) -132,1, dok trećerangirani Saša Sarajlić (Srbin) – 123,6 nije ispunio uslove.

[embedded content]

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija rekao je da je situacija problematična.

“Ovakva situacija se nije desila do sada, ona je ustavno problematična. Problem je što su se izbori desili 2018. Federalna vlada nije ni formirana, nema ni premijera, ali imamo aktuelnu Vladu i premijera u punom kapacitetu. Ustav kaže da se prvo bira izvršna i zakonodavna vlast, ali Ustavni sud već je ušao u proceduru”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da je Ustavni sud Federacije BiH relevantan za mišljenje o ovome.

“Pošto se radi o tački dnevnog reda gdje se radi o članovima Federalnog tužilastva i Tužilaštva BiH, neki članovi VSTS-a trebalo bi da se izuzmu”, dodao je Tegeltija.

Prijedlog Podvijeća VSTS-a bio je da se imenovanje odlozi za 60 dana, jer je, po njihovom mišljenju, za ovo pitanje nadležan visoki predstavnik koji je i donio uredbe.

Sa druge strane, Tegeltija smatra da ne postoji procedura za OHR.

“Ako govorimo o proceduri, ne postoji procedura za OHR, za Ustavni sud, nema posebnog postupka, ali mi se obraćamo institucionalno Ustavnom sudu jer je on nadležan za tumačenje Ustava, bez obzira na način unošenja odredbi u njega”, naglasio je Tegeltija.

Zaključak sjednice VSTS-a o izboru glavnog tužioca FBiH je zatraziti tumačenje od OHR-a i Ustavnog suda Federacije BiH o distribuciji ključnih funkcija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, prema federalnom Ustavu, svaki od konstitutivnih naroda ima pravo da popuni maksimalno dvije funkcije. Bošnjaci već imaju dvije – premijera Federacije BiH i predsjedavajušeg Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, Hrvati takođe dvije – Ustavni sud i Dom naroda federalnog Parlamenta a Srbi jednu – Vrhovni sud.

Konkurs za tužioca je raspisan 2018. godine i tada su se prijavili kandidati.

bhrt.ba

Objava VSTS: Nije izabran glavni tužilac Federacije BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement