6.4 C
Jajce
Nedjelja, 25 veljače, 2024
BiH

Vučko na ulicama Sarajeva proslavio 38. rođendan i godišnjicu ZOI

Vučko, zvanična maskota Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine, danas je šetnjom kroz grad i druženjem s građanima, proslavio 38 rođendan.

Rukovodilac marketinga u Kantonalnom javnom preduzeću ZOI’84 Aldin Smajkan pozvao je građane da posjete olimpijske planine Bjelašnicu i Igman, kako bi Sarajevo zadržalo olimpijski duh i nakon 38 godina.

“Želimo podsjetiti mlade generacije šta je Olimpijada i kako je to nekada izgledalo”, istakao je.

Smajkan je naglasio da su povodom proslave godišnjice organizovali niz zanimljivog sadržaja, te da, između ostalog, Bjelašnica danas skijašima nudi 50 posto sniženje na ski-karte.

Dodao je da su, u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Gradom Sarajevom i lokalnim samoupravama, osigurali i besplatno klizanje na Skenderiji, kao i besplatnu posjetu Olimpijskom muzeju BiH.

Smajkan je naglasio da su organizovali i niz sadržaja na Igmanu, među kojima je i trening za posjetioce u nordijskom skijanju.

Vučka je kreirao slovenački slikar Jože Trobec iz Kranja, a odabran je među mnogobrojnim prijedlozima, tačnije 836. U medijima, reklamama i spotovima, Vučko se oglašavao povikom “Sarajevoooooooo”, a glas mu je posudio Zdravko Čolić.

Prema navodima Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), maskota je, na neki način, dovela da se vuk, koji je do tada u ovoj regiji smatran opasnim, zavoli.

(Fena)

Agencije

The post Vučko na ulicama Sarajeva proslavio 38. rođendan i godišnjicu ZOI appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Koliko proteina nam je potrebno tokom dana

Jajce Online

Poziv za ugostitetlje u SBK

Jajce Online

Šta je snimila Nidžara Ahmetašević, a nije smjela?!

Jajce Online