16.9 C
Jajce
Subota, 28 svibnja, 2022
BiH

Vukovi su za noć pojeli tri velike ovce i dvoje jagnjadi

Stanovnici Osječana kod Goražda ovog ljeta ostali su bez cijelog stada od blizu 50 ovaca, nakon što su se vukovi pojavili u ovom brdovitom kraju i počeli napadati stoku mještana.

Posljednji napad čopora desio se u srijedu u večernjim satima, kada je nastradao dio stada Hidajeta Garaplije.

– Čuo sam ovce sinoć pred mrak oko 19 – 19.30, ali otišao sam da vratim krave iz livade i samo sam čuo tutanj. Obišao sam teren, ono što sam našao vratio kući, ali kad sam ih prebrojao vidio sam da ih fali dvadesetak. Vratio sam se, tražio i našao deset ovaca polomljenih. Nisam vidio šta ih je napalo, ali garant su vukovi u pitanju, nema šta drugo biti, jer za noć su pojeli tri velike ovce i dvoje jagnjadi koji su sinoć ostali tu a danas ih nema – kazao nam je Garaplija.

  • Garaplija: Ne znam kako nadoknaditi štetu

    Garaplija: Ne znam kako nadoknaditi štetu

    FOTO: A. BAJRAMOVIĆ


Poput većine stanovnika i Hidajet živi od stočarstva. Živi sa roditeljima, suprugom i dvoje djece, bez redovnih primanja.

– Kod mene i kod komšija, u ovih nekoliko kuća, stradalo je 40-50 ovaca i janjadi. Meni je ostalo pedesetak. Ne znam kako nadoknaditi štetu, ali pokušaću se obratiti za pomoć, jer svi smo na birou – dodaje Garaplija.

  • Turković: Moja porodica i ja živimo od stočarstva

    Turković: Moja porodica i ja živimo od stočarstva

    FOTO: A. BAJRAMOVIĆ


Prema riječima predsjednika MZ Osječani Salke Turkovića, vukovi su ove godine prisutni na ovom području i ako se nešto ne poduzme stanovnici će ostati i bez stoke koja je do sada preživjela.

– Ako se nešto ne pokrene mi smo završili svoje. Meni su satrli i dvoje teladi. Jedanaest godina plaćam sebi i doprinose, a od ovog živi šest članova moje porodice. Tražićemo da nam se pomogne ili da ovo ugasimo, jer džaba radimo – kaže Turković.

 

(avaz)

The post Vukovi su za noć pojeli tri velike ovce i dvoje jagnjadi appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Bajramska čestitka SDA Jajce

Jajce Online

Hrvatski ministar Grlić Radman danas u Sarajevu i Mostaru

Jajce Online

Dva lica uhapšena zbog planiranja vojnog udara i atentata na Lukašenka

Jajce Online