Connect with us

BiH

Za 20 godina potrošeno 1,2 milijardi KM na dijalizu

Avatar

Published

on

Za 20 godina potrošeno 1,2 milijardi KM na dijalizu

Novcem koji svake godine bude izdvojen za dijalize kroz Fond solidarnosti FBiH, za dvije godine novi bubreg mogli bi dobiti svi pacijenti iz Federacije koji su sada na dijalizi kada bi menadžmenti klinika, koordinatori i svi u timu za transplantaciju radili svoj posao.

Potencijalni bolesnik

Ukazali su na to iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, ali je ovaj podatak istaknut i u inicijativi federalne zastupnice Mare Đukić za hitno rješavanje problema pacijenata na dijalizi.

Tu inicijativu danas je razmatrala Vlada FBiH i ocijenila je prihvatljivom.

U FBiH ima oko 2.000 pacijenata sa zatajenjem bubrega, a godišnje za samo jednog bude izdvojeno oko 30.000 KM, što je cijena jedne transplantacije.

– Za 20 godina daje se oko 1,2 milijardi maraka za dijalizu oko 2.000 ljudi. Pritom se ne smije zaboraviti da je svaka deseta osoba potencijalni bubrežni bolesnik. Ako se ovako nastavi, urušit će se zdravstveni sustav – istakao je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja.

U inicijativi zastupnice Đukić podsjeća se da nisu zaživjele izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, usvojene prije dvije godine.

Broj donora

I u Ministarstvu zdravstva, u izjašnjenju na ovu inicijativu, naveli su da donošenje zakona nije rezultiralo povećanjem broja donora, a konstatiraju i da menadžmenti bolnica ne prepoznaju transplantaciju kao jedan od prioritetnih programa.

Nije presudan

Žuljević upozorava da zakon, očito, nije presudan, jer je sada manje transplantacija nego prije donošenja izmjena Zakona.

– Sigurno bi pet od deset obitelji pristalo da daruje organe umrlog člana, ali koordinatori ne razgovaraju s njima. Kočnica su politika, struka, farmaceutske tvrtke – dodao je Žuljević.

 

 

(avaz)

Objava Za 20 godina potrošeno 1,2 milijardi KM na dijalizu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement