Connect with us

BiH

Za koga Vlada FBiH čuva luksuzni gliser?!

Jajce Online

Published

onVlada Federacije BiH još nije donijela odluku o prodaji luksuznog glisera kupljenog 2008. godine, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 150.000 KM, otkriva „Dnevni avaz“.

Tu informaciju potvrdio je za naš list Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove FBiH, pojašnjavajući da „gliser koji je nabavljen za potrebe Vlade Federacije 2008. godine do sada nije bio predmet prodaje“.
Neum – Trpanj
No, nije precizirao zbog čega Vlada FBiH čuva gliser i ko ga uopće i kada koristi.
Nezvanično, ovaj gliser godinama “operira” na relaciji Neum – Trpanj, ali podaci o tome u koje se svrhe koristi drže se u tajnosti.

Inače, vozni park Vlade FBiH, prema podacima do kojih je došao naš list, broji više od 800 vozila, a prosječna nabavna cijena jednog vozila je oko 42.000 KM, što znači da je ukupan vozni park Vlade veći od 35 miliona maraka.
Vlada je prije mjesec donijela odluku da proda 46 automobila za ukupano 100.000 KM, ali prodaja još nije okončana. S druge strane, Službi za zajedničke poslove FBiH naređeno je da kupi novih deset automobila, za što će biti utrošeno 747.396 maraka.
– Odlukom Vlade iz marta ove godine, Služba za zajedničke poslove je zadužena da provede postupak nabavke deset putničkih motornih vozila za potrebe federalnih organa, a postupak je u toku – navodi Korać u šturom pisanom odgovoru na naš upit.
Nabavka dva vozila, prema odluci Vlade FBiH, koštat će ukupno 160.150 KM, a ostalih osam 478.650 maraka. U cijenu nije uračunat PDV.
Golfovi na licitaciji 
Vlada je u ovoj godini za nabavku ukupno 17 novih vozila u budžetu planirala milion maraka, iako izvještaj Radne grupe Vlade FBiH predviđa strogu racionalizaciju voznog parka.
Zanimljivo je da je Vlada na licitaciju ponudila četiri Golfa 4 i tri “petice”, ali ne i Golf 2, koji se navodi u dokumentima. S druge strane, Vlada, kako bi začepila budžetske rupe, planira se putem trezorskih zapisa zadužiti do kraja godine za ukupno 360 miliona KM.
Od Volva do traktora
Kada su u pitanju marke vozila, Vlada raspolaže najnovijim tipovima Volva XC60, BMW-a 5, Audija A6, Golfova 5, Passata… U ostala vozila spadaju motocikli, traktori, freze, čamci, autobus, rovokopač te oklopna vozila koja koristi FUP.

126 vozila ima Federalna uprava policije
74 vozila ima Federalna uprava za civilnu zaštitu
20 vozila ima Služba za zajedničke poslove FBiH

 
 
 
 
(avaz)


The post Za koga Vlada FBiH čuva luksuzni gliser?! appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement