Connect with us

BiH

Za šest godina preduzeća iz FBiH napravila još milijardu KM duga

Avatar

Published

onDug za poreze i doprinose preduzeća iz Federacije BiH narastao je, s kamatama, na više od milijardu KM!
Ovi podaci vidljivi su iz spiskova poreznih obveznika koje objavljuje Porezna uprava FBiH.
Lošija situacija
Tako se u 2013. ušlo sa 1,44 milijarde KM duga za poreze, doprinose, takse i naknade, dok se 2018. godina završila sa 2,44 milijade KM.
Situacija je i lošija ako se uzme u obzir da spiskovi obuhvataju “samo” firme koje duguju 50.000 KM i više.
Ekonomista Faruk Hadžić istaknuo je da će dug i dalje rasti, jer vlast FBiH ni u proteklih četiri-pet godina ništa nije uradila da rasterećenje privrede ne bude samo fraza.


Hadžić: Ogromna opterećenja

 
– Ogromna su porezna opterećenja, posebno niskih plaća. Da se to promijenilo, preduzeća bi bolje poslovala i izmirivala obaveze. Pa, 70 posto iznosa neto plaće ide državi! Samo se gleda kako uvesti novi namet, novi porez. Ljudi u realnom sektoru rade za 600 KM i još ih oporezujemo – kazao je Hadžić te dodao da bi smanjivanjem stope doprinosa država više ubrala, jer bi, ako ništa, bilo znatno manje radnika nacrno.
Prvo mjesto
Prvo mjesto među dužnicima, kako na kraju 2012., tako i šest godina poslije, zauzimaju “Željeznice FBiH” sa sadašnjih 201,2 miliona KM duga. Među najvećim dužnicima i dalje su rudnici, a tu su i GRAS, kladionice, pa i bolnice, Radio-televizija BiH, Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.
Napomenimo da se od 2,4 milijarde KM trenutnog duga, na kamate odnosi 566 miliona KM.
Iz Porezne uprave FBiH kazali su da izdaju naloge za naplatu, ali i da na rast duga ne mogu efikasno utjecati. Tvrde da su uputili više konkretnih prijedloga zakona i izmjena pravilnika koji bi značajno popravili stanje, ali da njihovi prijedlozi nisu “procesuirani”.
1.400 novih dužnika
Poreze i doprinose na kraju 2012. godine dugovalo je 1.809 preduzeća.
Taj broj je za šest godina narastao za skoro 1.400 novih pa su se sa 31. decembrom 2018. godine na listi poreznih obveznika našle 3.264 firme.
Iz Porezne uprave podsjećaju da su najveći dužnici većinski državna preduzeća.

 
 
 
(avaz)
Objava Za šest godina preduzeća iz FBiH napravila još milijardu KM duga pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement