Connect with us

Jajce Online

Zabrinjavajući podaci: Jedno od troje adolescenata ima prekomjern…

Avatar

Published

onBroj gojaznih adolescenata se povećava širom Evrope, navdeno je u novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji je predstavljen na Evropskom kongresu o gojaznosti u Portugalu.

– Uprkos stalnim naporima u borbi protiv gojaznosti, procjenjuje se da jedno od troje adolescenta ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je gojazno u Evropi, sa najvišim stopama na jugu evropskih i mediteranskih zemalja. Ono što posebno zabrinjava je da je epidemija je u porastu u zemljama istočne Evrope, gdje su ranije stope bile niže “, kazala je dr. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO za Evropu.

Ona je dodala da se vlade moraju fokusirati i razbiti ovaj štetan ciklus od djetinjstva ka adolescenciji i kasnije.

Gojaznost u djetinjstvu se smatra jednim od najozbiljnijih izazova javnog zdravlja 21. stoljeća. Gojazna djeca imaju veći rizik od dijabetesa tipa 2, astme, poteškoća spavanja, mišićno-koštanih problema i budućih kardiovaskularnih bolesti, kao i sa izostancima iz škole, psihološkim problemima i društvenom izolacijom.


Dr. Joao Breda, menadžer programa za ishranu, fizičku aktivnost i gojaznost u regionalnom uredu WHO za Evropu, naglašava da sve to ima ozbiljne posljedice koje sežu daleko u budućnost:

“Većina mladih ljudi neće prevazići gojaznost: oko četiri od pet adolescenata koji postanu gojazni će i dalje imati problema sa težinom u odrasloj dobi. Kao takvi, oni nose povećani rizik za loše zdravlje, stigmu i diskriminaciju. Osim toga, hronična priroda gojaznosti može ograničiti društvenu mobilnost i pomoći održanju štetnog međugeneracijskog kruga siromaštva i lošeg zdravlja. ”

U izvještaju se ističu i dalje prisutne nejednakosti u gojaznosti među mladima. U principu, mlađi adolescenati, dječaci i oni koji žive u porodici nižeg socio-ekonomskog položaja imaju veće šanse da budu gojazni.

Politike trebaju biti usmjerene ka poboljšanju pristupa zdravoj ishrani, te i gradnji prostora gdje bi se fizička aktivnost uspostavila kao dio svakodnevnog života.

 

 

(avaz)


Comments

commentsFeed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement