Connect with us

BiH

Zaduženost bh. građana rekordnih 9,66 milijardi KM

Avatar

Published

on

Zaduženost građana Bosne i Hercegovine u bankama dostigla je rekord i iznosi 9,66 milijardi KM. No, interesantno je da je i iznos novca koji građani drže u bankama, najveći do sada i iznosi 12,71 milijardu maraka.

Ozbiljan problem

– U posljednjih pet godina uočava se konstantan blagi porast kredita stanovništvu na godišnjem nivou, koji se kreće između 3,9 i 7,3 posto – kažu iz Centralne banke BiH i dodaju da krediti stanovništvu čine skoro 48 posto od ukupno plasiranih kredita.

Krediti koje su uzeli građani samo u prvih šest mjeseci ove godine, porasli su za 420,6 miliona KM.

Pavlović: Sistem za preživljavanje  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Pavlović: Sistem za preživljavanjeFoto: (Arhiv)

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da je zaduženost povećana zbog teške ekonomske situacije te da građani, dižući kredite, pokušavaju da prežive.

To potvrđuju i podaci Centralne banke da čak 75,6 posto kredita čine potrošački nenamjenski krediti. Stambeni čine tek 19 posto, krediti po kartičnom poslovanju 3,2 posto, krediti za poduzetništvo tek 2,1 posto, a oni za kupovinu auta 0,1 posto.

– Vidi se da je to sistem za preživljavanje, da je postao način za funkcioniranje porodice u BiH. I to treba biti ozbiljan problem kojim se trebaju baviti ministarstva finansija, rada, privrede – kazao je Pavlović.

Čudan sistem

S druge strane, ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su na kraju juna 12,71 milijardu KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada. Od toga oročeni i štedni depoziti iznose 5,56 milijardi KM.

Pavlović naglašava da je riječ o tome da je u BiH “čudnim sistemom stvoren ambijent u kojem mali broj ljudi ima mnogo novca koji im stoji na štednji”.

Zaduženost po godinama

  • Kraj 2014. – 7,43 milijarde KM
  • Kraj 2015. – 7,78 milijardi KM
  • Kraj 2016. – 8,08 milijardi KM
  • Kraj 2017. – 8,61 milijardu KM
  • Kraj 2018. – 9,24 milijarde KM
  • Juni 2019. – 9,66 milijardi KM

Neznatan je rast oročenih i štednih depozita, što je posljedica kontinuiranog pada kamatnih stopa, koje iznose između 1,2 do 1,4 posto na oročenje duže od dvije godine.

 

 

(avaz)

Objava Zaduženost bh. građana rekordnih 9,66 milijardi KM pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement