Connect with us

BiH

Zakon predviđa prijevremene izbore, ali nema ko raspustiti Predstavnič…

Avatar

Published

on

Zakon predviđa prijevremene izbore, ali nema ko raspustiti Predstavnič...

BiH

Vehid Šehić

Na pitanje da li je u Bosni i Hercegovini moguće provesti vanredne izbore, Šehić je pojasnio da to prema trenutnom Izbornom zakonu nije moguće učiniti

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Vehid Šehić, nekadašnji član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a danas politički analitičar Koalicije “Pod lupom”, kazao je danas za N1 da građanima BiH ne trebaju ni Ustav, ni zakoni, ni Parlament jer su centri moći u političkim strankama.

On je ocijenio da građani zbog toga bježe iz Bosne i Hercegovine u zemlje i ambijent gdje će biti sigurni i gdje će imati jednake šanse.

”Mi živimo u jednom ambijentu gdje je riječ obesmišljena, gdje postoje ustavi i zakoni, a sve je obesmišljeno u ovoj državi. Šta vrijede institucije ove države? Centri moći su u političkim strankama. Nama ne treba Ustav, zakon. Ne treba nam Zavod za zapošljavanje jer se zapošljava preko stranaka. Mnogi građani bježe iz ovog ambijenta – vani gdje će biti sigurni da će biti jednake šanse”, ispričao je Šehić.

Na pitanje da li je u Bosni i Hercegovini moguće provesti vanredne izbore, Šehić je pojasnio da to prema trenutnom Izbornom zakonu nije moguće učiniti. No, moguće je organizovati prijevremene izbore.

”U našem izbornom zakonu ne postoji institut vanrednih izbora već prijevremenih izbora. Da bi se uveo institut vanrednih izbora, treba mijenjati izborni izakon, ali se postavlja pitanje ko će ga promijeniti. Može se razmišljati o prijevremenim izborima, to je zakonom predviđeno. Sljedeći problem je ko će raspustiti Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo može raspustiti Dom naroda, ali nema jasne odrednice za Predstavnički dom i to koriste mnogi akteri političkog života. Kod prijevremenih izbora, mandat teče do sljedećih izbora”, pojasnio je Šehić.

Fokus.ba

Objava Zakon predviđa prijevremene izbore, ali nema ko raspustiti Predstavnički dom BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement