Connect with us

BiH

Zakon u proceduri: Tko ne plaća alimentaciju za djecu ne može dobiti p…

Avatar

Published

on

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinsko-pravne obveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi putovnicu BiH kao i da se takvim osobama već izdata putovnica može oduzeti, upućen je jučer u parlamentarnu proceduru.

Uputio ga je sam predlagač ovog zakonskog rješenja zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnositelj zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, a i to isključivo “na zahtjev nadležnog suda“.

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbjegavaju obveze prema svojoj djeci, jer izdavanje putovnice neće biti moguće ako sve takve obveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdate putne isprave biti obvezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će prema predloženim dopunama biti obvezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obvezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih evidentiraju u centralnu evidenciju putnih isprava.

Nadležni entitetski i kantonalni organi u svakom slučaju trebaju pojačati napore s ciljem sveobuhvatnog provođenja ovih obveza od strane roditelja, ali ovaj zakon značajno pomaže te napore, u skladu sa nadležnostima na razini Bosne i Hercegovine, te poboljšava položaj djece i samohranih roditelja.

 

 

(drukciji.ba)

Objava Zakon u proceduri: Tko ne plaća alimentaciju za djecu ne može dobiti putovnicu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement