Connect with us

Jajce Online

Zašto bole stopala i zglobovi

Avatar

Published

on


Imam 22 godine i uradila sam pretrage krvi i mokraće zbog povremenih bolova u ručnim zglobovima, kao i bola u stopalu. Svi nalazi bili su uredni pa sam upućena imunologu koji je ponovo zatražio pretrage, a rezultati su: rtg šaka uredan; ACL, ANA, proteini, C3, C4, imunoglobin uredno; TSH i T3 uredno, T4-176 (malo povišeno); klamidiju nemam; bris cerviksa otkrio je streptococcus agalactiae (popila sam ”summamed” i uzimala vaginalete ”betadine”). Uskoro bih trebala na kontrolu, ali brinem se – imam li reumatoidni artritis? Pila sam tablete ”logest”, a sad pijem ”yasmin”.

– S obzirom na to da ste otkrili jedan od mogućih izvora bakterije, moj savjet je u svakom slučaju da ponovite nalaz/bris cerviksa, također da odete kod stomatologa na opći pregled. Također, trebali biste se konsultirati sa subspecijalistom reumatologije koji će Vam dati preporuku za ciljane reuma testove.

Problemi s vratnom kičmom

 Imam 35,5 godina, visok sam 185 cm i imam 86 kg. Težih bolesti u porodici nema. Ne pušim niti konzumiram alkohol. Imam bolove u vratu, otpozadi, koji na zatiljku prelaze prema glavi. Osjetim i zatezanje i peckanje, a sve traje već sedam mjeseci. Ne boli me jedino kad spavam i kada potpuno mirujem. Svaki put kada okrenem ili sagnem glavu, bol se pojavi. Krvna slika mi je uredna. Šta da radim?

Dr. Edin Buljugić

Dr. Edin BuljugićFoto: (Avaz)

– Preporuka je da posjetite specijalistu fizikalne medicine koji bi, uz klinički pregled, mogao preporučiti da uradite RTG ili CT ili MRI vratne kičme. Tako ćete dobili realniju sliku o tegobama koje Vas muče.

Kvržica i škljocanje prsta

Imam bolove u prstu do malog na desnoj šaci. Napipala sam i kvržicu koja je bolna, prst škljoca i ponekad ga ne mogu ispraviti. Šta da radim?

– Ako se ne radi o stanju nakon neke povrede, onda može biti neko od fibromatoznih/fibromioticnih ili degenerativnih promjena. U svakom slučaju treba napraviti RTG šake i specijalističku konsultaciju ortopeda ili fizijatra.

 

 

 

(avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement