Connect with us

Jajce Online

Zašto buduća majka treba prestati pušiti

Avatar

Published

on


Cigareta koju pušite je hemijski koktel od oko 3.500 do 4.000 različitih supstanci. Više od 40 materija koje ona sadrži – među koje spadaju i katran, arsen, benzol i kadmij – mogu izazvati rak; druge materije kao olovna kiselina, olovo i gljenmonoksid poznate su otrovi.

U trudnoći beba koja raste u majčinom stomaku hranjive materije za rast i razvoj dobije putem pupkovine. Štetni sastojci uneseni u majčino tijelotokom pušenja, tim putem dospijevaju u nerođeni organizam.

Tako se pušenjem smanjuje količina kisika u krvi i nju zamjenjije ugljenmonoksid. Posljedica je smanjeno snabdijevanje djeteta kisikom.

Prednosti za nerođenu bebu

Ako trudnica prestane pušiti

– smanjuje mogućnost spontanog pobačaja

– smanjuje za polovinu rizik ranog poroda

– beba ima višešansi da se rodi s normalnom tjelesnom težinom

– smanjuje se za trećino rizik od mrtvorođenčeta.

Prednosti za majku

Prestanak pušenja ženama donosi mnoge prednosti bez obzira na godine života i eventualne štete koje je pušenje već izazvalo. Povećavaju se šanse za trudnoću bez komplikacija; opada učestalost kašljanja i prehlada. Poboljšava se cirkulacija krvi, lakše se diše i tijelo je u boljoj formi (što su sve pretpostavke za lakši porođaj).

Isto tako, mada vam to u ovom trenutku ne izgleda važno, prestanak pušenja donosi i niz dugoročnih poboljšanja. Bivši pušači žive duže od pušača. Prestanak pušenja snižava rizik od raka pluća, srčanih oboljenja, moždanih udara, hroničnih plućnih bolesti i nekih drugih zloćudnih tumora.

Prednosti za dojenče

I kad rodite dijete, ne biste se smijeli vratiti cigaretama. Ako ne bude izloženo pasivnom pušenju, vaše dijete neće biti izloženo brojnim rizicima i izbjeći će:

1. Akutna oboljenja dišnih puteva,

2. Bronhitis i upalu pluća,

3. Hronične upale srednjeg uha,

4. Astmatična oboljenja i alergijske reakcije,

5. Iznenadnu smrt u kolijevci.

Kako sasvim ostaviti cigaretu?

Nije uvijek jednostavno i lako ostaviti zauvijek cigaretu. Ako je bilo ranijih neuspjelih pokušaja, oni v as ne bi trebali obeshrabriti. Iskustva iz prakse pokazuju da ćete u svom naumu prije uspjeti ako se pripremite za nepušački život.

Evo nekoliko savjeta kako da postignete svoj cilj – živjeti u svijetu bez duhanskog dima:

1. Utvrdite tačan datum prestanka pušenja. Za pripreme obezbijedite sebi 5-5 dana. Što se bolje pripremite za taj prvi dan, uspjeh će biti sigurniji.

2. Prepoznajte svoje pušačke navike i potražite alternative. Pušenje je, naime, često povezano sa određenim navikama, situacijama i osjećanjima.

3. Smislite nove načine opuštanja. Možda je to sanjarenje u stolici na balkonu. Ne morate biti stalno zaposleni da bi “prestali misliti na cigaretu”. Pokušajte naučiti i jednostavnu tehniku disanja, ona pomaže premošćavanje gladi za nikotinom.

4. Tražite podršku – prije svega od supruga i rodbine.

I na kraju – zapamtite da se cigareta može samo potpuno ostaviti – smanjujući broj popušenih cigareta nikada još niko nije sasvim prestao pušiti.

 

 

(avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement