8.4 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
BiH

Zašto i kad PIO obustavlja dodatak na najnižu penziju ljudima koji odu van granica BiH?

Redakciji Faktora obratio se jedan od penzionera, požalivši se kako Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIOFBiH) osobama koje imaju dodatak na najnižu penziju, za vrijeme boravka u inostranstvu kod rodbine, odbija dodatak na penziju.

Pojašnjenje smo potražili u Zavodu PIOFBiH.

Čista diskriminacija

– Da li ste upoznati s tim da PIOFBiH doduzima dodatak na minimalnu penziju, koja je i onako mala 382 KM, ako takve osobe odu kod djece vani na nekoliko mjeseci. Naime, kad izvadite punomoć da vam neko diže čekove, a vi odete u posjetu djeci ili familiji, oni obustavljaju taj dodatak i isplaćuju samo zarađenu penziju, što je misterija. Znači, ovo se ne tiče onih koji imaju više penzije i oni ukoliko žele, mogu u inostranstvu ostati svih šest mjeseci koliko traje punomoć. Novac se oduzima samo od sirotinje. Zar to nije čista diskriminacija, i mnogi penzioneri ne znaju zašto se to radi -skrenuo nam je pažnju penzioner S. F.

U Savezu udruženja penzionera FBiH nisu upoznati sa ovim problemom.

– Nije nam se niko obraćao zbog toga. Obično oni koji pođu vani su puni sreće što su dobili papire i misle da se više nikada neće vratiti. Naime, kada je usvojen novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, može se ići u penziju na osnovu 15 godina efektivnog radnog staža. Znači, za 15 godina niko nije mogao zaraditi penziju, ni najnižu, ona je mnogo manja. I u rješenju piše, naprimjer 180-200 KM, ali zakon je rekao da ne može biti manja i namiruje se na 382 KM – govori nam Mehić.

Pojašnjenje u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje smo dobili od portparola Tomislava Kvesića.

Penzija se veže za mjesto življenja

– Pravo na minimalnu, kao i na zagarantovanu penziju, pored ostalih zakonom propisanih uvjeta, uvjetovano je i mjestom življenja. Tako pravo na minimalnu penziju ostvaruju korisnici koji, pored činjenice da su ostvarili našu samostalnu penziju, istu primaju na području BiH ili neke od država s kojima smo navedeno pitanje regulirali sporazumima. To su, za sada, Hrvatska i Slovenija. Naši korisnici koji žive izvan tri navedene zemlje primaju zakonski iznos penzije. U slučaju da korisnik, kojem je odobreno pravo na minimalnu ili zagarantovanu penziju, napusti BiH na vrijeme duže od tri mjeseca, istom se isplaćuje zakonski iznos penzije. Ukoliko se takav korisnik vrati u BiH, ponovo će ostvarivati pravo na minimalnu ili zagarantovanu penziju – objašnjava Kvesić.

 

(Faktor.ba)

 

The post Zašto i kad PIO obustavlja dodatak na najnižu penziju ljudima koji odu van granica BiH? appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Još jedan kontroverzni film o Diani koji će naljutiti kraljicu

Jajce Online

Vukovi su za noć pojeli tri velike ovce i dvoje jagnjadi

Jajce Online

Je li jeftinije ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti?

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!