Connect with us

BiH

Zašto je Balkan centar kriminalnih bandi

Avatar

Published

on

Kriminalne bande ne znaju za granice, niti etničku pripadnost. Šverc, od droge, preko oružja, do ljudi. Sarajevo, Tuzla, Beograd, Subotica… Ubistva, nasilje, otmice, trovina ljudima…
Teško je predvidjeti gdje će se na zapadnom Balkanu stvoriti buduća žarišta kriminala, ali iz Globalne inicijative za borbu protiv organiziranog kriminala u jugoistočnoj Evropi preporučuju da pažnju treba obratiti na nekoliko stvari. Sva zapažanja, sve tačke i previđanja uokvireni su u izvještaj koji je objavljen ovih dana.
Idealne lokacija za tranzit droge
U izvještaju na kojem je radilo 30 novinara i eksperata, a koji su prikupili podatke o kriminalu u BiH, Albaniji, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, navodi se da je zapadni Balkan Meka kriminalnih bandi.
Između ostalog, identificirani su gradovi, uglavnom u blizini graničnih prijelaza, kao ključne tačke nezakonitih aktivnosti. Najprije se spominje Subotica, smještena u blizini granice s Mađarskom, na autoputu E-75 od Slovačke do Grčke, što je popularna ruta za krijumčarenje droge i cigareta, s tim što većina cigareta ima akcizne markice Sjeverne Makedonije.

No, Subotica je važna raskrsnica i za migrante koji se, nakon što je Mađarska podigla zaštitnu žicu, odlučuju šta i kako dalje. Osim migranata, ovdje se krijumčari sve i svašta, droga, drva, automobili, falsificirani novac i fake-odjeća.
Slično je, navodi se u izvještaju, i na području istočno od Tuzle, oko Bijeljine i Zvornika.
Granični prijelaz Rača između BiH i Srbije smatra se posebno važnim za krijumčarenje automobila.
– Lokalni carinici smatraju se posebno korumpiranim i podmitljivim. Tu je i Trebinje, koje je 70 kilometara udaljeno od granice sa Hrvatskom, Crna Gora je na 130 kilometara razdaljine. Trebinje je zbog geografskog položaja idealna lokacija za tranzit droge koja dolazi iz Crne Gore, uključujući i kanabis iz Albanije i kokain koji dolazi brodovima iz crnogorskih luka. Droga se prebacuje u BiH i Hrvatsku, potom dalje po Evropi – navodi se u izvještaju.
U istom kontekstu se spominju i Bileća i granični prijelaz Deleuša/Vraćenovići, gdje je etablirana mreža za krijumčarenje cigareta, kojoj, navodi se u izvještaju, naruku idu granični službenici i policija, koja je većinom i sama uključena u krijumčarenja.
Najopasniji momci u gradu
Kada je u pitanju BiH, u izvještaju se spominje „velika krađa automobila u Sarajevu“ i ubistvo dva policajca u oktobru 2018. godine. Podsjeća se i kako su pet mjeseci ranije dva policajca ranjena u pokušaju da spriječe krađu automobila u sarajevskoj općini Novi Grad.
Automafijaši su tako svrstani u red najopasnijih kriminalaca u gradu jer ne prezaju ni pred čime. Navodi se i da je u 2017. godini u prosjeku zabilježena jedna krađa automobila dnevno, a da kradljivci postaju sve bezobzirniji jer su im na meti i vozila policije, tužilaštava, ministarstava…
Biznis od 50 miliona eura
Procjenjuje se da je krađom automobila u proteklih 15 godina zabilježena zarada od 50 miliona eura. Mnogi počinioci dolaze iz Republike Srpske, posebno s Pala, ali i Sokoca, Mokrog i Zvornika.
Rade u timovima od po troje ljudi, maskirani su i naoružani, stari su između 25 i 27 godina. Njihovi mentori su bosovi, koji su se počeli baviti ovim poslom prije 10, 15 godina i koji su u međuvremenu razgranali i proširili biznis.


Područje oko Bijeljine i Zvornika važna raskrsnica za migrante

 
Ukradena kola se odvoze van Sarajeva. Nekad se koriste za druge vrste kriminala ili prodaju u komadu ili u dijelovima u BiH ili inostranstvu. Za to su im na usluzi mnogobrojne mehaničarske radionice, uglavnom ilegalne, duž granica.
Samo mali broj počinilaca je uhapšen, s obzirom na kompliciranu administraciju i niz nivoa vlasti. To upravo i odgovara kriminalcima jer oni gotovo do savršenosti koriste činjenicu da FBiH, RS i Distrikt Brčko imaju svoju policiju i da tu postoji sistemski nedostatak saradnje.
Crnogorske luke, trgovina kokainom i krvavi sukob između „škaljarskog“ i „kavačkog klana“ 
Crnogorske luke Bar, Budva i Kotor smatraju se centrima trgovine kokainom. U borbi za kontrolu nad ovim poslovima svojevremeno se rasplamsao krvavi sukob između „škaljarskog“ i „kavačkog klana“.
Dragan Dudić, biznismen i kriminalac povezan s političarima, ubijen je u maju 2010. godine u Kotoru. Balkanski kralj kokaina Darko Šarić 2018. godine je osuđen na 15 godina zatvora za krijumčarenje 5,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.
Potom je član grupe Goran Radoman optužen za nestanak 200 kilograma kokaina u Valensiji, što je dovelo do podjele na dva klana. On je prije četiri godine pronađen mrtav u Novom Beogradu, a na njegovog najboljeg prijatelja Milana Vujotića izvršen je bombaški napad.
Šta kaže Stejt department 
U izvještaju Stejt departmenta istaknuto je da je BiH tranzitna zemlja, smještena između centara za preradu droge, te da bh. kriminalne organizacije često djeluju izvan granica Balkana.
– Potražnja za drogama u BiH je i dalje relativno niska u usporedbi s drugim evropskim zemljama. Sposobnost policijskih agencija BiH da provode kompleksne istrage je ograničena – navedeno je, uz napomenu da BiH i dalje blisko sarađuje sa SAD, ali i evropskim Centrom za praćenje droga i ovisnosti.
 

 
(avaz)
Objava Zašto je Balkan centar kriminalnih bandi pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement