Connect with us

BiH

Zašto RS ima više kilometara autoputa od Federacije

Avatar

Published

onKada je u oktobru prošle godine otvorena nova dionica u dužini od 25 kilometara na autoputu Banja Luka – Doboj, manji bh. entitet prestigao je Federaciju u broju kilometara savremenih cesta.
Iako je godinama Federacija bila u prednosti i za razliku od Republike Srpske bila svijetla tačka kada je u pitanju cestovna infrastruktura u BiH, to se u posljednje četiri godine promijenilo.
Mrtva dionica
U Federaciji BiH koristi se oko 95, a u Republici Srpskoj oko 105 kilometara. Ima FBiH i izgrađenih 10 kilometara autoputa između Svilaja i Odžaka, ali ta dionica nije u upotrebi.
U posljednjem mandatu vlasti RS je dobila 72 kilometra autoputa, dok u Federaciji nove dionice nisu puštene u promet od oktobra 2014. godine, odnosno od općih izbora.
Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“, kazao je za naš list da se u posljednje četiri godine ušlo u gradnju možda i najteže dionice.

 

Terzić: Građevinski zahvati

 
– Zenička zaobilaznica, u dužini od oko osam kilometara, možda je najteža na autoputu A1. Ko se pita zašto mi nismo otvorili nove dionice, neka pogleda o kakvim građevinskim zahvatima se radi. Nije problem graditi puteve od Visokog do Kaknja, sve ravnica i položi se asfalt, a već je postojala i magistrala – pojašnjava Terzić.
Kada je riječ o Zeničkoj zaobilaznici, poznato je da su na tri lokacije bila aktivna klizišta, to su Talami, Pehare i Ričica. Sve to je usporilo građevinare.
Do izmjene projekta došlo je i na vijaduktu Klopačke stijene. Prema prvobitnom projektu, trebalo je da se nasipom riješi problem, ali se onda aktiviralo klizište pa se moralo prijeći na gradnju vijadukta.
Zbog aktivnih klizišta, treba ugraditi 2.200 geotehničkih sidara za stabilizaciju klizišta, te 350 betonskih šipova prečnika od 120 centimetara. Građevinsko umijeće domaćih neimara na Zeničkoj zaobilaznici najviše je ipak došlo do izražaja na vijaduktima i mostovima, a naročito na gradnji mosta Babina rijeka.
Novalićeva odbrana
I dok Terzić navodi konkretne razloge neotvaranja novih dionica, federalni premijer Fadil Novalić, braneći svoju Vladu, okrivljuje „prošlu vlast“, koju su činile SDA i SDP. Navodi da ona nije donijela rješenja finansija i dokumentacije za gradnju autoputeva.
I na jugu, za dionicu Zvirovići – Počitelj, još nije završena provjera tenderske dokumentacije, tako da je naizvjesno kada će prvi bageri stići na buduće gradilište.
Bez novih gradilišta  
„Autoceste FBiH“ su početkom prošle godine predstavile plan početka gradnje čak 190 kilometara autoputeva i brzih puteva, a Vlada FBiH je taj plan i usvojila.
Međutim, novih gradilišta nema.

 
(avaz)
Objava Zašto RS ima više kilometara autoputa od Federacije pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement