Connect with us

BiH

Zastrašujući prizori: U nekim gradovima viđeni gmazovi od tri metra!

Jajce Online

Published

onMinulog vikenda, kada je temperatura u našoj zemlji prelazila 30 stepeni, u nekoliko gradova pojavile su se zmije. Nakon duge i hladne zime, prema tvrdnjama stručnjaka, nije neuobičajena pojava da svoja utočišta pronalaze i u gradskim naseljima.
Tome su svjedočili mještani sarajevske Čengić-Vile, koji su ispred ulaza u zgradu zatekli zmiju dugu oko metar.
Sigurnosni razlozi
Pojavi zmija svjedočili su i mještani Gornjeg Vakufa. U Mašinskom parku, uz rijeku Vrbas, radnici su vidjeli zmiju dugu čak tri metra. Najodvažniji među njima su je, kako su nam kazali, iz sigurnosnih razloga ubili.

Sarajevo: Na Čengić-Vili zmija viđena ispred ulaza
Za vikend se prava drama odvijala i na planini Prenj. Planinarku Marinu Maslek iz Dubrovnika, naime, u nedjelju je ujeo poskok, a helikopterom Oružanih snaga BiH transportirana je u Kantonalnu bolnicu „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru.
Kako je za „Avaz“ potvrdio doktor Nazif Derviškadić, šef Odjela za zarazne bolesti Kantonalne bolnice, Maslek je stabilnog zdravstvenog stanja.
Cijena seruma
– Pacijentica je dovezena u nedjelju oko 17.20 sati u svjesnom stanju, nakon čega je primila potrebnu terapiju. Noga na kojoj je zmijski ujed bila je otekla na 42 centimetra, a otok je u noći s nedjelje na ponedjeljak rastao na 47 centimetara. Danas je otok je počeo opadati, i ona je stabilno – kazao nam je jučer Derviškadić.
Kada je u pitanju nabavka antiviperičnog seruma, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u skladu s finansijskim mogućnostima ove godine planiraju nabaviti 20-30 doza seruma, a zaliha trenutno nema.
Iz nekoliko tuzlanskih apoteka potvrdili su nam da se serum može kupiti u slobodnoj prodaji, ali da se na preuzimanje mora sačekati nekoliko dana, a cijena se kreće oko 130 KM.
 
 
 
(avaz)


The post Zastrašujući prizori: U nekim gradovima viđeni gmazovi od tri metra! appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.