Connect with us

BiH

Zatvoren kamp Bira u Bihaću, maloljetni migranti izmješteni u Boriće

Avatar

Published

on

Zatvoren kamp Bira u Bihaću, maloljetni migranti izmješteni u Boriće

Okončano je dugoočekivano zatvaranje migrantskog centra Bira u Bihaću. Posljednja grupa migranata iz ovog kampa večeras je odvedena u kamp na Lipi i kamp je prazan i zvanično zatvoren.

Bira je otvorena prije dvije godine, a više od godinu dana lokalne i vlasti Unsko-sanskog kantona traže zatvaranje i ovog i kampa Miral u Velikoj Kladuši, kao i izmještanje migranata van naseljenih područja.

[embedded content]

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić izjavio je za BHRT da je akcija izmještanja migranata protekla bez incidenata.

“Mi smo danas angažovali oko pedeset policijskih službenika. Nije bilo nikakvog otpora među samim migrantima. Jedan broj maloljetnih migranata smjestili smo u prihvatni centar Borići, a preostale migrante u novootvoreni centar Lipa. Večeras možemo zvanično potvrditi da nemamo niti jednog migranta u prihvatnom centru Bira”.

Kako je rekao Kljajić, sada su na potezu Vijeće ministara BiH i međunarodne organizacije.

“Mi smo spremni pružiti tehničku pomoć, samatramo da na Lipi ima dovoljno prostora i da se može napraviti adekvatan kamp za dvije do tri hiljade migranata. Mislim da se tim ljudima mogu stvoriti adekvatni uslovi i za boravak u zimskom periodu. Sve zavisi od dobre volje, kako međunarodne zajednice tako i Vijeća ministara BiH. Vlada Unsko-sanskog kantona je na raspolaganju da im pomogne. Ono što smo vidjeli u proteklom periodu je da su loša rješenja da takvi centri budu u urbanim područjima grada. Sigurno je da će se od večeras domaće stanovništvo u Bihaću osjećati sigurnije”.

Jedan od zaključaka Operativne grupe je i zatvaranje kampa Miral u Velikoj Kladuši. Taj zahtjev je poslan Ministarstvu sigurnosti BiH.

bhrt.ba

Objava Zatvoren kamp Bira u Bihaću, maloljetni migranti izmješteni u Boriće pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement