Connect with us

BiH

Zavod za transfuziju FBiH pred kolapsom

Avatar

Published

on

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH nalazi se pred kolapsom. Vrata ove medicinske ustanove mogla bi uskoro biti zatvorena, jer, kako saznajemo, materijala za rad i novca za plaće ima samo do septembra.
Materijalni troškovi 
Zbog ovog problema federalna zastupnica Faika Mujanović-Glamočanin (SBB) još u petak je poslala urgenciju Federalnoj vladi i Ministarstvu zdravstva FBiH. Ona je istakla da su joj se iz Zavoda obratili kao kolegici, liječnici, te je nadležnima poslala zahtjev da budu osigurana sredstva za repromaterijal, materijalne troškove i plaće uposlenicima.
– Za nekoliko mjeseci doći će u pitanje funkcionisanje Zavoda, koje je bitno prije svega za funkcionisanje Kliničkog centra Sarajevo pa svega ostalog. KCUS nijedan dan ne bi mogao raditi bez Zavoda, koji, zamislite apsurda, od Federalne vlade ove godine nije dobio nijednu uplatu. Zato očekujem da će Vlada poduzeti korake na rješavanju problema. Ovo je jedini zavod ovog tipa na nivou Federacije – kazala je Mujanović-Glamočanin.
Dodaje da je Zavod do 2013. godine imao godišnju tranšu od 1,5 miliona KM, ali već naredna je smanjena na 1.125.000 maraka. Zavod je lani gubitak pokrio iz akumuliranih sredstava, ali tog novca više nema.
Nabavka opreme 
– Od 2010. godine finansijeri nisu uplatili ni marku za servisiranje, nabavku opreme i potrošnog materijala. Parlament je usvojio budžet Federacije za ovu godinu, ali Zavoda nema u planovima – ističe Mujanović-Glamočanin.
S druge strane, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ističe da nema takve informacije.
– Mi redovno transfere radimo. Ministarstvo finansija u roku od deset dana će potpisati ugovor i transferi će normalno ići kao što su i išli. Takva je odluka donesena na posljednjoj sjednici Vlade. Neko žuri prije nego što se desi da se osigura za svaki slučaj. Sve je u nekoj redovnoj proceduri – kazao je Mandić.
Ni marka od Vlade FBiH
Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić kazala je za „Dnevni avaz“ da je od 2014. do 2018. godine Zavod dobivao doniranu opremu.
– U tom periodu Vlada FBiH nije nam dostavila nijednu marku. Sva oprema redovno se servisira, što omogućava sigurnost i kontinuirani rad. Opremu smo zanavljali iz akumuliranih sredstava  iz ranijih godina. Zavod je prošlu godinu završio s minusom od 1,2 miliona KM, ali je unatoč tome razvijao djelatnost, unapređivao kvalitet usluga i proizvoda i poštovao sva prava uposlenika – kazala je Kurilić.


Faksimil urgencije zastupnice Mujanović-Glamočanin

(avaz)

Objava Zavod za transfuziju FBiH pred kolapsom pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement