Connect with us

Jajce Online

Završen takmičarski program Pozorišnih igara u Jajcu

Avatar

Published

on

Izvođenjem predstave “Karolina Nojber” Narodnog pozorišta Republike Srpske, autora Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, u četvrtak je završen takmičarski program Pozorišnih igara u Jajcu.

U predstavi igraju Zlatan Vidović, Maja Vujanović, Nataša Ivančević, Goran Jokić, Sandra Ljubojević, Smiljana Marinković, Đorđe Marković, Nataša Perić, Aleksandar Stojković i Boris Šavija. Scenograf predstave je Dragana Purković-Macan, kostimograf Jelena Vidović, a kompozitor Irena Popović. Za scenski pokret bila je zadužena Andreja Kulešević, asistenti reditelja su Dragana Đedović i Ognjen Bogdanović te asistent scenografa Jovana Romčević-Šukalo.

Karolina Nojber je bila njemačka glumica iz 18. vijeka, reformatorka pozorišta, idealist i borac. Iako je radnja smještena u pozorište i u 18. vijek, univerzalnost ove drame, nosi pečat aktuelnosti i predstavlja savremenu društvenu satiru.

Nakon predstave  koja je zbog svoje aktuelnosti, direktnog suočavanja sa problemima, prozivanja odgovornih, upiranja prstom u problem, sjajne  glumačke izvedbe i snage režije, oduševila prisutne, održan je i okrugli sto.

Tokom razgovora o predstavi mogle su se čuti brojne pohvale za kolektivnu glumačku igru, kao i za aktuelnost.

Selektor Pozorišnih Igara Strajo Krsmanović istakao je da bi nakon ove predstave najradije šutio ili kriknuo do neba.

“Ovo je predstava koja kaže da ne može više ovako. Teatar koji postavlja doslovna pitanja, predstava koja se bavi golim životima”, rekao je, između ostalog, Krsmanović.

Za teatrologa Nedžada Fejzića ovo je predstava koja upozorava da pozoriše ne smije biti jeftini, nacionalistički, populistički pamflet.

Ljiljana Čekić skrenula je pažnju da su se na ovogodišnjim Igrama mogle vidjeti dvije različite  predstave Kokana Mladenovića “„Sjećaš li se Doli Bel” i “„Karolona Nojber”, istakavši da je riječ o istom reditelju, a radikalno drugačijim emocijama.

Čekić je navela da je “Doli Bel” predstava puna ljubavi, dok je “Karolina Nojber” provokativna i drska, progovara o temama o kojima nije baš ugodno govoriti.

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković govorio je o tome kako  su glumci se u ovoj predstavi duhovno ogolili, progovorili, u saradnji sa rediteljem Kokanom Mladenovićem, o problemma koji ih muče ,ubacujući  svoje replike. On je istakao da publika u Banjoj Luci pozitivno reaguje.

Na pitanje da li je bilo problema zbog konkretnih ličnosti koje se mogu prepoznati, jednostavno je  odgovorio „Obnovili su nam fasadu“.

Okrugli sto posvećen predstavi “Karolina Nojber” bio je i prilika da prisutni progovore i o tome koliko ih vlast ozbiljno shvata. .Međutim većini je ipak bio najbliži stav da vlast i nije briga šta glumci kažu.

Direktorica Doma kulture Jajce Smiljka Brtan zahvalila je gostima iz Banje Luke  na  gostovanju, uz pohvale za predstavu  koja je dostojanstveno zatvorila ovogodišnji takmičarski program Festivala, prenosi Fena.

Objava Završen takmičarski program Pozorišnih igara u Jajcu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement